onsdag 8 maj 2013

Vårbruk

Rusningstid dygnet runt är nog bästa beskrivningen för årets arbetstopp. Fast inte rusningstid enligt traditionell betydelse, inga köer och inte mängder av bilar och folk, men hög aktivitet. Årets vår är inte extremt sen här, men den blöta hösten har gjort arealen med höstsådd gröda mycket reducerad, och det som inte kunde göras då, är kvar till nu. Och det vanliga jobbet rullar på, stallarna är åter tömda på djur, utgödsling och tvättning pågår för fullt, alla börjar se lite zombi-liknande ut av betydligt mindre sömn än önskat. Det är nu vi måste passa oss och varann. Det är nu risken för skador är som störst. Stress, för lite sömn och viktiga arbeten som måste göras, eller helst skulle vara gjorda redan. Låt oss hoppas att vi, när det här året har gått, slipper höra :  jag skulle bara....
Arbetsrelaterade olyckor inom skogs- och lantbruk är vanliga, alltför vanliga. Ofta blir utgången allvarlig, ibland dödlig. Låt oss hjälpa varann att vara vaksamma, varna, se om och efter varann. Bytt den där dåliga slangen, det där kraftöverföringsskyddet, som ska bytas, i alla fall när vårbruket är klart. Det är svårt att värdera en förlorad kroppsdel, men så mycket kan jag säga, den förlorade arbetstiden som följer med skadan är betydligt större än den tiden det tar att säkra våra arbetsplatser.

1 kommentar :

  1. Du har så rätt, säkerheten är alltid viktigast !Ju mer stressad och trött du är desto lättare gör du misstag. Var rädd om dig själv och kollegorna:)

    SvaraRadera