måndag 29 april 2013

Dagens ungdom


Jag måste erkänna, jag är imponerad av dagens ungdom!

Unghunden Busa, en Border collie som inte riktigt har blivit (än så länge) det jag förväntat mig, har bott hos M och M, mor och dotter, en period. Lilla M är den som har tagit hand om och ansvarat för Busas skötsel. Nu har Busa kommit hit igen, för att på nytt prova på om vallning är något som passar damen. Och vad får jag hem? En välskött hund, pälsen glänser, klorna är välansade, tänderna borstade, och hunden har fått både fostran och kärlek under sin bortavaro. Att lämna ifrån sig ett djur är lite som att lämna ifrån sig ett barn, det är klart att ingen kan ta lika bra hand om ditt djur/barn, du vet ju precis vad ditt djur/barn behöver, eller? I det här fallet är jag övertygad om att jag nog får kämpa om att vara ”bäst” för Busa! Förhoppningsvis kan vi vara lika bra, fast på olika sätt, jag och Lilla M! Men visst är det härlig med ungdomar som tar sådant ansvar och engagerar sig.

I helgen har jag haft besök av nästan hela barnaskaran, som numer inte är barn, även om de är mina barn.  Sonen ”lurade” jag med mig ut att springa, medan jag själv red Vackra svarten. Stackars son, han fick springa milen i regn, eftersom mamman var övertygad om att regnet snart skulle avta. Äldsta dottern tog med sig två kamrater och lånade sängar på väg från Ullared, de kom mitt i natten och stannade inte så länge på söndagen, men oj vad huset lever upp! Tack och lov för barn och ungdomar, vad vore livet utan er!

torsdag 25 april 2013

Sen blogg


Idag har jag fått bassning, det har dröjt för många dagar sedan senaste blogginlägget! Jag väljer att ta det som en komplimang, det är en möjlighet man har, att tolka som man vill! Tack Vännen för komplimangen!

När det inte kommer några inlägg kommer kan det bero på två saker (eller fler, men i första hand två) antingen har jag för mycket att göra, eller för lite. Oftast, eller nästan jämt tillhör jag kategorin som har för mycket att göra, nu var det min egen bokföring som måste in till revisorn, och, precis som de senaste åren förbannade jag mig själv för att jag inte gjort detta tidigare! Men vänta bara, till nästa år DÅ…… Det bästa med att vara sen med bokslutet, är att jag får mycket kontakt med min Värmländska vän.. Eller jag tycket det är bra, och han svarar fortfarande när jag ringer. I år förvarnade jag honom om att nu, nu kommer jag ringa dig, många gånger. Han är utrustad med en ängels tålamod, och en fantastisk förmåga att förklara, vad vore världen utan vänner?

Dessutom går min löpning urdåligt. Sedan våren har gjort det möjligt att springa ute, har min träning blivit sämre och sämre. Nu har jag fått coach hjälp, jag måste pressa mig själv (jag vet!) och springa längre intervaller. Läxan blir 1000 meters intervaller i en hastighet av 13 km/h, med 7 min jogging emellan, och milen på terrängspåret. Det känns i alla fall bra att ha fått experthjälp, i alla fall innan jag provat på läxan..

Däremot går ridningen strålande! Idag red jag Svarten i ridhuset, och han var SÅ duktig. Ibland är han skänkeldöv, men inte idag. Han gjorde det jag bad om, efter bästa förmåga och utan större protester. När vi kom till stallet visade han med önskvärd tydlighet att minst en morot var han värd. Jag var så där härligt glad när jag åkte hem,

fredag 19 april 2013

Nytt?


Nu ökar konkurrensen från vårt grannland Danmark. Det jag inte kan förstå är att det här redan finns, fast i mina ögon bättre, och till samma pris.
Jag som föder upp lamm är medlem i Svenska Livdjur och Service, får ett medlemsblad där jag läste följande:
 70 uppfödare från Jylland ska förse företaget med kyckling.

 

I samma veva får jag ett reklamblad, där vi tydligt kan se att, i det här fallet Torsåsen, HAR exakt det som HKScan nu ska satsa på, men med svensk kyckling.
 
 Priset är det samma (utanrabatt). Det som skiljer, förutom ursprungsland, och därmed andra regler för uppfödningen, är att den svenska kycklingen inte är förpackad med skinpack, och därmed inte har den förlängda hållbarhet som den här nya produkten sägs ha. Jag vet inte jag, finns verkligen det här behovet? Hur långt fram i tiden planerar vi vår matlagning? För egen del, inte flera veckor i förväg, så här blir det fortsatt svenskt.

Igår var jag på häst”clinic”

Andreas Helgstrand med meriter som OS-brons, VM-brons och VM silver i dressyr kom och berättade om hur han tränade hästar, från unga hästar till mer skolade. Två av hästarna red han själv, och oj vad det är intressant att se en mästare i aktion. S och jag åkte därifrån med många idéer, och nu, nu ska här ridas! Vackra svarten,  du vet inte vad Matte har lärt sig!

onsdag 17 april 2013

Våren har kommit!


Våren är här, och oj så mycket lättare det går! I måndags var Bästa M här! M är en sådan där härlig människa, det sitter aldrig fast. Vi har talat så länge o att träffas, men ni vet, allt kommer emellan. M bor i Stockholm, där hon har man, barn, heltidsjobb och ….häst. nåväl, måndag var en ledig dag för M, så var vore då inte bättre än att komma på besök, prova Vackra Svarten, och med sig tar man då, naturligtvis sin häst! Just måndag låg våren i startgropen, det regnade, ett mindre härligt vårregn… Ett regn hindrar vare sig mig eller M, vi hade en fantastisk dag med ridning både i ridhus och en lång tur på mer eller mindre snösmälta vägar!
Det är inte lkättt att fotografera i ridhus, men här är M och Svarten!

Vackra Svarten var den som var mest tveksam till upplägget, han försökte vända hemåt ett par gånger. Men när två kompisar som inte har träffats på ett tag strålar samman ja då har ingen vare sig tid eller intresse av sådana protester, så han fick gå hela rundan, med oss tjattrande över hans huvud. Jag fick en bild av Piff och Puff, och vad mycket som hann avhandlas på den ridturen!  Gårdagenslöp träning för min (och Svartens) del blev intervaller, 400*10, den här gången gick det betydligt bättre än föregående, nu börjar han fatta galoppen, eller i alla fall traven.

Kycklingarna här i stallarna växer så det knakar. Den här kullen artar sig riktigt bra, jag står nu inför den angenäma uppgiften att tillverka ett foder som innehåller något mindre energi, ett s.k. svagare foder än normfoder.  Det här med foder är en hel vetenskap. Tänk om jag hade varit tvungen att fodra mina barn lika noga som jag fodrar dessa kycklingar. Jag har ärligt talat ingen aning om vilka värden för olika aminosyror barn behöver vid vilka åldrar. Nu tror jag i och för sig att vi generellt HAR bättre koll på vad våra djur behöver än vad våra barn behöver, om vi ser till mikroämnen.  Det innebär inte ett barn inte får det de behöver vi bara inte vet vilka behov som behöver uppfyllas. Det är tur att vi kommer långt, för att inte säga hela vägen fram med husmanskost!

måndag 15 april 2013

Söndag

Söndag, och nästan ledig. En hel dag att göra... Ja vad sägs om att laga foderfabrik, en två och tre gånger?
Nåja, det mesta är lättare att göra när solen skiner, så även att "sparka" igång en fabrik...
Men jag hann med att träna hund ute, det är förats gången för i år. Hundarna var mer än nöjda.
Lizie  koncentrerad

Eddie likaså
 Tackorna mer frågande, ska detta verkligen vara nödvändigt?

Tiden ville däremot inte riktigt räcka till min egen träning, jag hade tänkt att springa 14,4 km, det blev 11, varav 3 km bestod av uppvärmning och nerjogg.. Ibland blir det inte som man tänkt sig, men ganska bra ändå. :-)

fredag 12 april 2013

Empiriska studier


När jag tränade igår kväll kunde jag konstatera att mina Empiriska studier oftast får slutsatser med ”inte” i. I det här fallet konstaterade jag, att man inte ska ha ett pass dressyrträning på Vackra Svarten, min nya Pålle, och därefter ta en löprunda. I alla fall inte om dressyrpasset resulterat i ridsår, och löpningen resulterar i svett.. Svett i ridsår svider. Jag lyckades i alla fall avverka 400 meters intervaller, 10 st., och springa sammanlagt drygt 7 kilometer, med det är jag hyfsat nöjd. Jag måste däremot få upp tempot. Nu ljusnar träningsmöjligheten, inom LRF:s  lokalavdelning ska vi sätta igång med löpträning. I vår avdelning har vi tur, där finns en man som tävlar i veteran SM, han ska hålla i piskan, både för otränade och lite mer tränade. Det ser jag fram emot. Jag har redan fått bakläxa, mina intervaller måste bli längre, och snabbare… Jag ska börja med 1000 meters intervaller, med 2,5 minuters jogging emellan, helst i ett tempo på 5 min per kilometer. Jösses, det kommer aldrig fungera! Jag är nöjd om jag håller ett tempo på 6 minuter/kilometer.  Och sedan är det meningen att intervallens längd ska öka till 3600 meter, undra om jag ska börja med frimärkssamling istället.

 I alla fall kommer vi i Svensk Fågels regi delta i en del lopp, det ska bli kul.  Vi springer i knallgula tröjor, så det kommer inte bli alltför svårt att se oss.

Men  (som Ulrika sa) var tog våren vägen? Jag har sett fram emot grillad kyckling nu till kvällen, nu dalar det ner snö, jag får hitta på något annat. Undrar vad de goa grannarna gör, kanske dags för en ny kupp, jag har råvarorna, de lagar maten.

tisdag 9 april 2013

Vår, vart tog du vägen?

Hej Allihopa. Det var ett tag sedan jag skrev några rader, har haft fullt upp med annat. Tänk att det är den 9e April och i Blekinge i södra Sverige ligger det lite snöhögar här och var, helt otroligt vi som brukar ha vår bruket över, i år har det inte ens börjat, fast det stora bekymret är jordgubbarna, kommer de bli klara till midsommar? ja det är frågan ska det inte bli en drastisk ändring mycket snart så blir det nog ont om gubbarna. Jag odlar ju jordgubbar i växthus och där börjar det nätt och jämt att blomma och det är också väldigt sent. Vi får vänta och se och hoppas på att våren snart gör sin entré. Sist skrev jag i mitt inlägg om Matlandet Sveriges prisutdelning, då var jag väldigt upprör och kände mig kränkt och tyckte det var ett hån emot oss svenska bönder, men efterhand som tiden gått så är jag precis like upprörd nu och känner exakt likadant som jag gjorde i september ifjol, jag har fortfarande svårt att smälta det hela. Jag skrev ju ett brev till Anders Källström och Eskil Erlandsson. Anders svarade mig efter lång tid, hans svar kan jag sammanfatta enkelt, Luddigt Skitsnack. Han skriver att juryn vill bryta svensk livsmedelsproduktions negativa trend, vilket de verkligen gjorde, de klöv den rakt av på mitten, han skriver att de vill uppmärksamma nytänkande livsmedelsföretag som verkar på en växande marknad.Då undrar jag vad ska man göra för att synas , jag trodde det räckte med att producera bra, nyttiga råvaror av bästa kvalitet, men tydligen är det ok att äta mat fylld med antibiotika, bara man är nytänkande och har en trevlig förpackning. Anders skriver att det inte är ett krav att alla råvaror ska vara från Sverige, om inte varför är priset till för att främja svensk primärproduktion? vår Vd skriver också lite om själva företaget Qibbla Halal att de köper svenskt kött för 50 milj, ifrån bla Scan, Närkes Slakteri och Skåne Fågel. Frågan är då hur mycket köper de för totalt? Han fortsätter med att LRF är givetvis väl medvetna om skillnader som finns i djurskyddslagstiftningen, antibiotika-användning, miljöhänsyn mm som finns mellan svensk produktion och andra länder, alltså det var ingen tabbe utan en väl genomtänkt nominering, och det gör knappast saken bättre för mig. Han fortsätter med lite politiskt dösnack, att han förstår hur jag känner det och att jag reagerar på detta viset, men jag tror faktiskt inte att han gör det, jag som svensk livsmedelsproducent tampas varje dag med att producera en vara av högsta kvalitet, med alla myndigheters krav, kontrollanter och högar med papper, jag får ingen äcklig hög lön i brevlådan den 25e varje månad för att jag har medverkat och kränkt en hel yrkeskår. Anders Källström menar att med detta pris kommer fler företagare se nya möjligheter men jag tror inte det, det tillhör ju inte vår kultur och att importera halalslaktatkött från andra länder tar nog emot, såg en program på tv där de halaslaktade nötboskap i England, det var utan bedövning vill jag lova, något av det grymaste jag sett i mitt liv, att halalslakta i Sverige är väl ok när det sker med full bedövning så det går rätt till, frågan är om det verkligen gör det? Detta var en sammanfattning av svaret jag fick, svar från vår Landsbyggsminister väntar jag fortfarande på men inget är som väntans tider. Tycker det dålig stil att bara nonchalerar man har kanske kommit lite fel om man dissar dom man representerar och ska jobba för. Ett alternativ är kanske att han tog pappaledigt trots allt, smart i så fall Har uppmärksammat vår nya bloggare, en mycket mera hängiven bloggare än jag, kul att slippa vara ensam om att uppehålla denna blogg, men det finns fler som vi väntar på ska göra sina debuter så jag kanske kan dra mig tillbaka. Några rader blev det ju i alla fall, nu måsta jag fortsätta dansa vårdansen!!! Om nu Eskil helt plötsligt får för sig att ta kontakt med verkligheten och dom som finns här ute och svara på mitt brev ,så lovar jag återkommer genast med det svaret. Hejsan, Svejsan!!!

måndag 8 april 2013

Risa den som risas bör

Och i det här fallet vet jag inte riktigt vem det är.. Men när jag handlar idag, gapar hyllorna där färsk kyckling förväntas vara, tomma. Det är inte lätt för en konsument att välja svensk kyckling.
 
Bilden är tagen idag, vid halv fyra, en tid då många ska inhandla sin middagsmat. Idag lär det inte bli färsk svensk kyckling till middag hos så många familjer...

fredag 5 april 2013

En bondes vårkänslor!

Solen skiner och det är härliga dagar, temperaturen kryper upp till 6 grader, det känns som om våren är på gång. Nu får bönderna vårkänslor. Nu kommer alla maskiner fram, såmaskin, harv och kultivator, alla maskiner ska gås igenom och ses över, snart kommer bråda tider. Föregående höst var som bekant blöt, den planerade höstsådden uteblev till stor det, och det som inte gjordes då får göras nu. Fast när jag tar min morgonpromenad över snötäckta åkrar och skaren bär både hundar och mig ( i alla fall att gå på) då känns det fortfarande som om det är en stund kvar.

I påskhelgen tog vi med oss de som varit med och lastat in kycklingar och åt en lunch. Som vanligt förhörde jag mig om varifrån kycklingen kom, innan jag bestämde mig för vad jag skulle äta. Jodå, den var svensk, men varifrån i Sverige kunde man inte säga, däremot från vilket företag råvaran köptes. Med det var jag nöjd. Jag hade tänkt att skriva en rekommendation, eftersom maten var god.
Efter lite undersökande journalistik visar det sig, att kycklingen kom från Baltikum! Jag vill ha en valmöjlighet, och jag tycker inte om att känna mig lurad, så rekommendationen uteblir.
Däremot kan jag rekommendera en maträtt jag åstakom igår, efter att jag först ridit Pålle en tur och sedan tagit hundarna på en löprunda à 6 km ( ok, det lät oerhört energiskt, men faktiskt sant)

Rätten var lättlagad det gillar jag
Skrubba ca 500 g potatis, lägg på plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja. Rosta i ugnen 25-30 min. Lägg kycklingfiléer i ugnsfast  forn, bred på en röra bestående av Ajvar Reilish, 2 dl, saft och skal från 0,5 citron, 2 pressade vitlöksklyftor samt lite salt och peppar. Ställ in i ugnen ca 20 min.
Skär 1 gul paprika, gula körsbärstomater, salladslök, 1 knippe sparris ( kokad tre minuter i lättsaltat vatten) 1 mango samt små bollar av Mozzarellaost. Tillsätt den rostade potatisen till salladen. Ät och njut!

onsdag 3 april 2013

Ingen lust att träna


Ibland är det inte skoj att träna. Ibland har man VEREKLIGEN ingen som helst lust att träna. Om man då ändå ger sig ut så kan det kännas bra, när man väl kommit igång. Igår var det ingen sådan dag. Jag hade planerat att ta ett långpass, ca 12 km var tanken. Det slutade med 9 km, och jag gick vissa stycken av vägen. Dels för att det ringde hela tiden (telefonen är den bra ursäkt, (självklart måste man svara, att vara kycklingbonde innebär ju att alltid vara beredd på att det kan vara ett larm!) dels för att det bara gick så förbaskat tungt! Nåväl, jag tog mig runt, med Lilla Pålle i släptåg, eller som draghjälp vissa stycken. Och vad lärde jag mig av det här? Jag har tränat för lite, med för låg intensitet, och en del dagar är tyngre än andra. Idag red jag ut i skogen, och tog en lång promenad med hundarna, i morgon blir det löpning, utan Pålle, och då ska jag göra bättre ifrån mig… Hoppas jag…  

I övrig har dagen till stor del bestått av skrivbordsarbete. Tänk vad mycket tid som ändå läggs ner för all dokumentation. Efter avslutad omgång ska alla siffror in i ett kontrollprogram. Det är som det mesta annat, på gott och ont. Bra, eftersom uppföljning är nödvändig, och eftersom det nu går att få fram statistik som gäller fler företag, anonyma för alla utom det egna företaget, men det ger ändå en möjlighet till jämförelse. Men dåligt, eftersom det tar så mycket tid. Imorgon ska det avslutas för den gångna kullen, och resultaten gås igenom. Det är kanske extra viktigt för oss, som gör eget foder. Det ger oss en fingervisning på hur bra vi har lyckats med fodret, även om fodret bara är en parameter bland många andra.

måndag 1 april 2013

Vuxna barn

Tack och lov för vuxna barn! I helgen har N skött morgonpasset hos kycklingarna. Morgonpasset är det tyngsta passet, när kycklingarna är små det tyngsta även fysiskt. Då häller vi ut foder på papper  under vatenlinjen, och det blir ganska många kilo foder som ska bäras ut med hink. Eftersom N tog morgonpasset, hade vi, Bonden, och jag möjlighet att gratulera gamla mamma som nu är 80 år. En ganska aktningsvärd ålder. Min mamma har  varit en bra mamma, tillsammans med pappa, och mina syskon, den bästa familj man kan önska sig! Och de, mina föräldrar, har fått uppleva något som är få förunnat, de har fått uppleva en livslång kärlek. Min mamma och pappa har efter mer än 60 år tillsammans, utbyte av varann. De känner fortfarande glädje , respekt och kärlek för varann! Så tack mamma pch pappa, ni har gett mig , mina syskon och våra barn något ovärderligt,  ni har  gett oss en tro på kärleken!
Även om jag som naturvetare ibland kan raljera, och säga att kärlek inte är något annat än kemiska substanser och instinkt, så, what ever, jag är tacksam för den uppväxt jag fått, och för att mina barn får lära känna, och vara tillsammans så mycket med sina morföräldrar.
Och så är det alltid roligt med kalas, att träffa vänner och släktingar man inte träffar så ofta! Tack alla för en härlig dag, 
I övrigt har helgen varit bra, härligt väder, träning och ridning. Jag har tränat backträning, det känns i rumpa och baksida lår, vilket innebär att jag behöver träna mer, som sagt, backträning är min akilleshäl.
 Och jag har provbytt häst, jag har bytt ner mig i storlek och år, men so far, det känns som om  jag bytt upp mig. Framför allt för att jag gillar lite mindre hästar, men vi får se, jag har fått förmånen att få prova en månad innan jag bestämmer mig. Måndagens Löpträning blev utbytt mot en långpromenad med hundar och granne, och jag har inte ens dåligt samvete för det. Långpassset blir i morgon istället... Hundarna har inget emot ett sådant byte, de springer, oavsett om jag går eller springer. Mina lår och rumpa däremot, var glada över bytet