onsdag 31 juli 2013

Kommunikation

Tänk vad kommunikation är svårt! Även om man pekar med hela handen, och är väldigt tydlig, är det inte säkert att mottagaren förstå. Ibland får man kanske sänka sig till mottagarens nivå, (rent fysiskt, )för att göra sig förstådd. Och en bild säger mer än tusen ord. :-)
Vad, vart och varför?
 
Så här känner jag mig allt som oftast när jag ska försöka inspirera mina vänner att löpträna! Nu förstår jag varför. Nu ska jag bara komma på hur jag göra för att nå fram, När jag lyckas kommer alla se ut som Eddie, glada och förväntansfulla!
Eddie har koll, säg vad vill att jag ska göra, och jag gör det


Nu börjar kycklingarna bli stora, och vädret förväntas bli riktigt soligt, så helgen kommer sannolikt tillbringas i stallarna. Att gå igenom avdelning har ofta. ha en positiv effekt, då går kycklingarna upp och rör på sig, och att röra på sig är bra, det vet vi.

Jag har träningsvärk, det är också bra, 14 km ska kännas när man är i min (o)form. Det var ett tag sedan, med undantag av plankan som då och då får mig inse att mjukt inbäddade runt magen finns muskler! Nu är det baksida lår som gör sig påminda.
'Idag väntas främmande till middag, det kommer bjudas på kyckling. Bonden kom från Skåne igår, Han förfarar att vi snart blir fjäderbärande, vi äter en hel del kyckling. Men det ÄR bra mat, jag behöver proteiner för att bygga muskler, jag vill ha lättlagad mat,  och jag vill ha god mat, och jag vill ha mat som går hyfsat snabbt att laga, och som går att variera. Så jag tänker mig "Asiatisk wook med kyckling och nudlar" Den går att få enligt LCHF-modell, receptet kan fås om så önskas.

söndag 28 juli 2013

14 km och en massa trassel!


Jag klarade 14 km passet! Men det var på håret. Fredags om egentligen var menat till långdistanspass, blev en trevlig middag med Bondens Faster, farbror, Kusin och Kusinbarn. God mat, trevligt sällskap och gott vin, vem kan motstå det? Dessutom, det går ju lika bra att springa på en lördag morgon, tidigt? Eller inte, lördag morgon var det inte lätt att kravla sig ur sängen, och 05,00 var det stört omöjligt, Så löpningen fick vänta till senare på dagen.  Lördag blev en dag då inget gick bra, det mesta gick sönder, och dagen var för varm för att lämna gårdsplanen när Bonden var borta, så löpningen sköts upp till senare. Vid 20,00 var det fortfarande närmare 25 grader varmt, då gav jag upp tanken på att löpa, tog cykeln och en hink och cyklade upp i skogen och plockade lite blåbär. Lite var ordet, de var många bär som var för små och torra för att vara värd att plockas. Det blev i alla fall nog till middagsmaten, blåbär med mjölk, flingor och banan.  ( med den här takten kommer jag i alla fall klara utmaningsmålet med viktnedgång, om jag ska jaga rätt på middagen i två timmar innan, då lär jag ha gjort av med mer än det tillför! J )Och även en söndag morgon går det ju bra att löpa på, eller? Efter att ha kommit i säng vid midnatt och efter att varit uppe på larm vid 02,00 kändes den tanken allt mer motbjudande. Förutom att det fortfarande var grejer att reparera, en pump som skulle bytas innan fabriken kunde startas, en puts som skulle hämtas och sättas igång direkt på morgonen Men idag började det regna på eftermiddagen, och jag kunde äntligen med gott samvete ge mig ut på min långtur. 14 km känns långt, jag måste påminna mig om att jag ska springa 21 km i september, så det är bara att knalla på. Regnet gjorden luften lätt att andas, och jag stannade längsmed vägen och fyllde på energi med smultron, livet är till för att njutas. Så nu ska jag krypa till sängs, efter att snart ha kontrollerat att allt fungerar i alla kycklinghus, och då ska jag inte tänka på allt jag inte hunnit med, eller allt jag borde ha gjort. Nej jag ska tänka på att jag faktiskt har hunnit med att sprungit de tänkta passen den här veckan, och allt annat jag hunnit gjort. Det andra finns det tid för en annan dag. Och finns det inte det kan jag i alla fall inte göra något åt det nu.
En vacker insekt. Vet någon vad det är? ME kanske ;-)
 
 

lördag 27 juli 2013

Nöjd

Nöjd. Att på kvällen lägga sig ner i sängen nöjd med det man gjort och vad som hänt under dagen, hur ofta och hur många klarar av det? Det käns som om de flesta av oss, även undertecknad, fokuserar mer på vad vi inte lyckats med, och vad vi inte hunnit med, än det vi faktiskt HAR gjort, och vad som under dagen gjorts bra. Det hör säkert Jante-lagen till, men det känns som fel fokus, inte kommer någon bli gladare av det, och inte förändras faktum, att ogjort förblir ogjort. Jag har till exempel inte sprungit mitt långpass på 14 km än, oavsett hur mycket jag grämer mig. Så ikväll ska ogjort bli gjort, bara det blir lite svalare.
Idag har valpen Björne flyttat, nu är det bara två Busfrön kvar. Lektanten Busa har verkligen varit ett under av snällhet, hon leker och fostrar de små, fast jag tror hon tycker det är skönt att de numer är bara två.
Lektanten Busa

Idag har jag i det närmsta bosatt mig i foderfabriken, Bonden är i Skåne, "han-som-vet-all-som-behöver-vetas-på-gården" har en välbehövlig semester, som upplagt för skruvar som krånglar, transportörer som hoppar av. De som tror att en sådan här anläggning sköter sig själv är antingen försäljare till det samma, eller otroligt blåögd. Jag säger bara, välkommen hit och provkör, gärna omgående..

torsdag 25 juli 2013

Mer värme

Nu är det mer än  lovligt varmt. Fläktarna i stallarna går för fullt, och idag har kycklingarna fått duscha kallt, för att kyla ner dom lite. Eller, riktigt så går det inte till, däremot dysar vi in kallt vatten i stallarna, som bildar ett moln av svalka över kycklingarna. Nu kan vi inte lämna gården mer än någon halvtimme i taget, någon måste passa djuren hela tiden. Så ja, trots att jag njuter av sommaren vore det skönt med lite moln och regn. Motionen av Svarten får vänta till temperaturen sjunkit något, inte så mycket för värmen som för de bitska flygfält som blodtörstigt ger sig på både häst och ryttare. På kvällen är det däremot härligt att ge sig ut, galoppera på lummiga skogsvägar, jag säger det återigen, Sverige ÄR fantastiskt. Vad som saknas i år, i alla fall i våra trakter är Herr kantarell, han lyser med sin frånvaro. Några torra exemplar har jag sett, men inga som gjort det värt besväret att ge sig ut för att leta flera.  I morgon väntar veckans långdistanspass, jag ska försöka mig på 14 km, och hinner jag inte i morgon kommer en ny chans dagen därpå!

Kontroller

Vår, och andra företagares verksamhet kontrolleras av en massa myndigheter. Verksamheter som hanterar livsmedel, och som kan ha en påverkan på miljön ska tåla att synas i sömmarna, om det råder ingen tvivel. Men vem ska betala? De som kontrolleras, eller de som vill att kontrollen utförs? Viss tillsyn ska vara självfinansierad, dvs de företag som drabbas av kontrollen betalar. Inte direkt, men indirekt. Och här uppstår ett problem. Taxan bestäms efter hur stor verksamhet som bedrivs, oavsett hur väl den sköts, vilken ordning på papper som ska synas som råder och därmed vilken tid kontrollen tar. När väl taxan är fastslagen, ser man inte alltid från myndighetens sida vilka kostnader som besöken indirekt belastar företagen med. Om en eller två personer åker för att göra en kontroll är det samma, det enskilda behöver ju inte betala mer. Och ser man till den direkta kostnaden är det korrekt, taxan är redan fastställd, ingen extra kostnad kommer att tas ut för att två kontrollanter gör en mans jobb. Men indirekt ökar kostnaden markant. Tyvärr är den enkla ekvationen svår att kommunicera, att en ökad kostnad totalt drabbar de som ska dela på kostnaden.
Allt detta tänkte jag på när jag sprang dagens intervallpasset. Efter två km uppvärmning sprang jag fyra gånger 60m i snabbt tempo, med 60m gång emellan dessa spurter får upp ångan vill jag lova! Intervallerna sedan3x 4 plus2 km med 75 respektive 60 s vila emellan. Det lät ju inte så farligt, men efter sista intervallen var jag nära att kräkas. Oj vad jobbigt det var. Nervarvningen på två kilometer blev två och en halv, eftersom jag tog enpaus, jag var bara tvungen att äta smultronen, det fanns alldeles perfekt mogna smultron utefter skogsvägen, och vem kan motstå dessa? Inte jag i alla fall!

måndag 22 juli 2013

Salmonella

I Sverige producerar vi salmonellafri kyckling. Hela kedjan kontrolleras, kycklingarna, foderråvaran, det färdiga fodret och slutprodukten. Det är viktigt med " säkra" produkter, och vi ska vara stolta över våran produktion. Men vad tycker konsumenten? Är det viktigt för konsumenten att den svenska kycklingen är fri från salmonella, och är man villig att betala för det mervärdet? Är det ett mervärde? Det är tankar jag har när jag promenerar igenom avdelningarna för att återigen konfirmera att kycklingarna i stallarna inte bär på salmonella. För om så vore, skulle vi inte kunna se det på djuren. De skulle inte bli sjuka, utan proverna måste till laberatoriet . Efter det kan vi pusta ut och anse kycklingarna fria från salmonella. Det är inte ofta vi får positiva svar på de här proverna i Sverige, tack och lov. Vi har en fördel av vårdat klimat, vintrarna gynnar inte bakterietillväxt. Vi har också en fördel av medvetenhet och noggrannhet.

Idag har jag sprungit distanspass på en mil.
Och för första gången på länge kändes det ok att löpa hela vägen. Jag fick en "ofrivillig" gång paus, jag skojar inte den var ofrivillig. När jag sprang utefter en skogsväg brakade det till i buskarna och en  älgko älgade ut över vägen. Det räckte för att min fantasi
skulle skena iväg, tänk om det var älgmamman, och älgkalven var kvar på andra sidan vägen? Att hamna mellan ko och kalv brukar inte vara ett vinnande koncept, om man inte befinner sig på slutspurten, då kan man möjligen få hjälp över mållinjen. Jag valde att ta ut hörlurarna ur öronen, pausa ljudboken, och gå förbi stället där kon passerat, beredd på att kasta mig upp i ett träd om det behövdes. Ingen ilsken ko syntes till, så jag kunde löpa de sista kilometrarna tillbaka i mitt vanliga tempo.

Varmt!

Det är verkligen sommar! Solen skiner och jag går och letar skugga. Vi bor för tillfället nere vid "vår" sjö. Barnen har förmodligen fått simhud och till och med tonåringen har lämnat sin lya!!! I kväll och i natt ska det jobbas. Kycklingarna är redo för avfärd. Både i natt och i morgon natt.
Jag  skrev för ett tag sen om hur det är att planera saker med denna livsföring till jobb. Nu har det hänt, igen. Vi skulle få två dagar i Stockholm, hela familjen. Vi bokade tåg och hotell och såg fram emot att träffa barnens kusin, som är skådespelare, som jobbar  på Skansen. Men så kom det ett mejl som spolierade dessa planer! Flyttad slakt, tackar. Vi får göra som vanligt, lämna Tobbe hemma! Barnen och jag får ett eget äventyr och Tobbe får köra skit. Känns sådär faktiskt.

Nu är badkassen packad och barnen står och stampar. Kan vi åka till sjön nu då mamma, snälla! Tänk att man är snäll, i bland i alla fall. I förrgår skulle vår dotter sälja oss på blocket!!! Dessa fantastiska barn<3

söndag 21 juli 2013

Åter till verkligheten

Hemma igen. Det är intressant att färdas genom vårt avlånga land, naturen skiftar och det gör också grödorna. Intressant också att se hur våra förfäder anpassat sig till de olika förutsättningarna.
Med modern teknik kommer man långt, men inte tillräckligt långt. Färden hem från Skåne blev betydligt längre, och tog framför allt betydligt längre tid än beräknat. Den ena GPSn efter den andra sa upp sig, och i den gamla kartboken stämde inte längre vägnumrena. Detta resulterade i övernattning mitt i mörkaste Småland, i ett fd tuberkulos sanatorium. Eller i vandrarhemmet straxt intill, vovven Lizzie var barnledig och med på utflykten tur och retur Skåne, och på hela stora hotellet fanns bara ett rum som hundar var välkomna i, och det var redan upptaget. Så vandrarhemmet fick det bli. Jag är stolt över Lizzie. Hundarna är inte speciellt resvana, men enormt anpassningsbara. Jag talar om var de ska sova, och de går och lägger sig och sover. Utan oro, utan protester.

Jag tycker det är roligt att se och uppleva nya saker. En god vän till mig sa en gång, att om du åker samma väg som alla andra åkt får du se det alla andra sett.  Till viss del sant,  men visst lägger vi märke till olika saker beroende på intresse och tidigare upplevelser. Vi fick i alla fall se alltifrån Skånes mer mogna grödor, till Smålands stengärsdsgårdar, Östergötlands bördiga åkrar och Södermanlands något mindre mogna grödor. Men nu går det fort det dröjer inte förrän skörden är igång även här.
Hemkommen ska allt kontrolleras. Hur har kycklingarna haft det, hur har grödorna mognat, vad är gjort och vad ska göras. Nu ska delar av personalstyrkan ha semester, det är dem väl unt, det gäller bara att kommunicera, inget får gömmas, inget lämnas åt slumpen. Tur att det finns mobiltelefoner,  hur gjorde vi innan de  blev var mans egendom? 

fredag 19 juli 2013

Tröskning i Skåne

Halv sex gick reveljen, och även om jag inte kom upp då, så hasade jag mig ur sängen en kvart senare, och avverkade  intervallpasset jag borde sprungit i onsdags. Tack och lov bor Bondens föräldrar söder om landsvägen och där är det platt! Jag har en annars mycket intelligent vän från Värmland som bestämt hävdar att Upland är plattare än Skåne,  men han kan inte ha sprungit i de båda landskapen! Mina empiriska studier visar att han har fel, och det är inte ofta han har det. Nåja norr om landsvägen är det härligt vackert kuperat det medges, och nu är tröskningen av frö igång.
Och åter igen kommer alla dessa farliga arbetsmoment, med rörliga axlar på redskap och skruvar som snurrar. Hur ska arbetsmiljön kunna göras säkrare för bönder och lantarbetare? Finns det verkligen inget annat sätt att tömma tröskas tank än att klättra i och riskera ytterligare en amputerad kroppsdel? Hur ska vi kunna ställa krav på maskintillverkarna? Det måste gå att lösa. Varje år händer flertalet allvarliga olyckor inom skogs- och lantbruk, ibland med dödlig utgång. Varför kan annan industri säkerställa att antalen olycksfal är försvinnande små, men inte inom vår sektor? Det kan inte bero på något annat än att vi är många företagare som ser andra faktorer än säkerhet, vi accepterar en arbetsmiljö som är förenad med stora risker. För egen del står det studiecirkeln. Säker gård på agendan, jag ska försöka påverka LRF avdelningen att under vintern hålla den cirkeln. Om inte annat kanske någon kan tala om för mig varför det inte är möjligt att göra arbetsmiljön mindre farlig.

torsdag 18 juli 2013

Sommarbete

Fåren har fått nytt bete. glada och nöjda får, och glada och nöjda hundar. Betesmarken som fåren har flyttat till är en härlig hage med massor av blommor.Det vimlar av orkidee, och stora fina björkar växer med ojämna mellanrum. Dessa björkar gör dubbel nytta, dels ger de skugga till orkidéerna (orkidéer vill gärna ha lite skugga) och dels ger dom skugga åt fåren, som ofta vilar där när solen står som högst. Dessutom är de perfekta riktmärken och rundningspinnar när jag ska träna hundarna. Den här får flytten var det första gången som Busa fick vara med och jobba. Visserligen mest som stoppkloss, men det skötte hon med bravur Jag var tvungen att vänta med flytten tills den värsta värmen lagt sig, vilket innebar att jag inte hann med att löpträna. Att springa vid  niotiden på kvällen fungerar inte för mig, det tar ett par timmar att varva ner. I tron om att jag skulle orka upp i morse tog jag det hela med ro, Klockan sattes på larm till halv fem, men vid den tiden i morse kunde jag inte se någon anledning att ge mig ut och springa, det fick bli senare, när salmonellaproverna var tagna och all djur fått mat och... Nu sitter jag i bilen på väg till Skåne för att kontrollera hur långt gånget grödorna är och undrar hur i hela friden dagar jag ska få till veckans träning! Sensmoralen får bli, skjut inte upp det du kan göra i dag till morgondagen! 

onsdag 17 juli 2013

31 dagar kvar


Sommaren är här. Solen skiner, gräset är grönt, än så länge. Valparna har börjat flytta hemifrån, det känns både bra och sorgligt. Bra för att jag får mer tid för de som är kvar och jag har hittills lyckan att ha bra valpköpare. Sorgligt är det oavsett, man får stålsätta sig och tänka krasst. Men om dygnet hade fler timmar skulle jag behålla allihop! De är underbara.

Igår åkte Olle till sitt nya hem. Han flyttade till Sundsvall, till en erfaren hundförare, med fler hundar sedan tidigare. Ailo flyttade långt norrut, han ska valla renar när han blir stor. Bosse flyttade till nytt hundhem, Matte är redan så kär att hälften vore nog. Den hunden kommer aldrig sakna något. Jag lovade Husse i familjen ångertid, ett totalt ofarligt löfte, det ska nog mycket till innan den hunden flyttar igen! Precis som det ska vara.
Ibland lägger jag in bilder på matvaror, här kommer en på hundmat.
 
Bondens kommentar var: Nu är kycklingen på tok för billig. Jag är inte säker på att Bosses Matte gör samma reflektion. Visst ska även vovven få smaka godsaker?

 Nu är det 31 dagar kvar till Midnattsloppet. Svensk fågel ska ställa upp med ett gäng kycklingbönder, både på banan och i hejarklacksledet. Lite orolig är jag, som utnämnd slavdrivare, skadorna börjar göra sig påminda, en del snubblar över rötter andra kommer med mer eller mindre genomtänkta ursäkter till varför träningen uteblivit. Många ägnar träningstiden i kycklingstallar eller på åkrarna letande efter det förhatliga ogräset flyghavre. Jag försöker förtvivlat komma ikapp skrivbordarbetet, men nu skymtar faktiskt skribordsytan, det finns hopp om att jag lyckas. Och som vanligt svär jag på att aldrig komma efter igen. Vi får väl se om jag lyckas den här gången.
Dagens träning förväntas bestå av intervaller, hoppas luften harblivit lite svalare till kvällen, det brukar bli svettigt ändå.

måndag 15 juli 2013

Energi


Energi är ett begrepp som florerar på olika sätt och i olika sajter. Vi människor får generellt sett i oss för mycket av den varan, och gör av med för mycket, fast ”annan” energi … Vi ska vara klimatsmarta och spara energi. Som om energi gick att spara.. Men energisnåla lampor och energisnåla motorer och fläktar ska användas, och företaget ska regelbundet redovisa energiförbättrande åtgärder till allehanda myndigheter. Jag är naturligtvis inte negativ till att vi ska hushålla med våra resurser, även om det går åt en massa energi till det också, ibland undrar jag bara om vi verkligen vet vad vi håller på med. De nya glödlamporna, tillexempel, rapporter kommer nu och då om att dessa energisnåla, fullkomligt odugliga lampor (det finns inte många lampskärmar som fortfarande kan användas till dessa lampor, förstå hur mycket resurser som går åt till att byta alla dessa!) slukar betydligt mer energi att tillverka än de gamla, vilket gör att det blivit ett nollsummespel. Ibland vet man varken ut eller in.

Jag ska i alla fall inte spara mer energi på kroppen, utmaningen känns chanslös om jag inte minskar mitt energiintag, på ena eller andra sättet. Tänk att måndagen alltid är en bra dag att börja på nytt!

Och jag ska göra av med energi, antingen blir det ett distanslopp, 10 km i valfritt tempo, eller så ska det tränas dressyr på Svarten. Eftersom jag inte orkade upp i arla morgonstund för att springa kommer jag inte hinna med både och, det får bli antingen eller.
Jag fick förresten ett sms från coachen, hon undrar hur det går för mig.
Tackar som frågar, men Leila, läser du inte min blogg???  ;-)

söndag 14 juli 2013

Matfria vacken!

Det är inte så hemskt som det låter! Bara det att denna vecka slipper jag laga mat. Inte för att jag tycker att det är tråkigt, tvärtom så gillar jag att laga mat, bara för att det är Hova riddarvecka!
Varje dag installerar vi oss i Hova och intar både stubbabröd, alströmmare och galna galtar. Förr om åren har det även funnits pippi på pinne:) Dyrt är det inte heller, fast mat är ju inte dyrt!
            I veckan som gått har vi varit på tornerspel, lekt i riddarborgar och sjungit på vår kyrkokörs musik i sommarnatten.Ett välkommet avbrott i vardagen som inte tar mer än 10 minuter att ta sig till. Hinner till och med hem när larmet går, visst är det fantastiskt.   Hela familjen, sånär som på tonåringen, har även sprungit riddarsprånget. Lilleman sprang 500m, Hedvig 2km och Tobbe och jag 5km..... I år hade jag tränat något mindre än förra året och då tränade jag en gång!!! Men med en kycklingbondes envishet och vardagsmotion sprang  jag hela vägen och lade till med en jädra spurt på upploppet:)) Sen träffar man ju på en och annan kycklingbonde och  det är inte fy skam.

Gårdagen tillbringades i sjön innan det var matdags. Fantastiskt vad bra vi bor egentligen. Borde tänka på det i vinter när strömmen går, vägarna yr igen och vattnet i ladugården fryser...... Var årstid har sin tjusning.
I dag har vi haft besök, av en örn. Vi har ett par som häckar inte långt härifrån och de kommer gärna på besök. Ett tag kunde vi nästan ställa klockan efter örnarna. Klockan 11 cirklade de ovanför ladugården på jakt efter en munsbit. I dag var det en. Jag försökte ta ett kort med mobilen och det var verkligen superlätt!!!! Zoomen är kanon och örnen är stilla i luften, eller inte. Men håll till godo!
bild.JPG

fredag 12 juli 2013

Sömn

Sömn är viktigt, det vet vi alla. Under tiden vi sover bearbetar hjärnan intryck, och kroppen reparerar skador. Coachen Leila rekommenderar minst 6,5 timmar sömn per natt. Så vad gör man då, när hjärnan snurrar och surrar, och sömnen vägrar att infinna sig? Ibland hjälper ett glas mjölk, eller att ge upp sömnen en stund och läsa, eller.....
Igår var en sådan natt. Det var svårt att somna in, och jag vaknade flera gånger. Ett larm gick på natten, vid fyra, och efter det var det helt omöjligt att sova mer. Jag låg och funderade på hur jag skulle hinna med fredagens sysslor, OCH springa veckans intervallpass, och helst också rida Svarten (som nu är blekt av solen till en mer brunsvart nyans.) Vid fem gav jag upp, jag kokade en kopp the, tåt en banan och tittade efter vilken intervall jag skulle springa.
2 km uppvärmning, 4x60 meter snabbt med 60 meters vila emellan, 6 x 3 minuter i 4.50-5.10 km/h tempo, samt 2 km nedvarvning. Plus 20 minuter styrketräning. Löpningen utfördes, luft och temperatur var perfekt, och oj vad jag kände mig duktig efteråt! Styrketräningen däremot, ja den har jag tillgodo. När löpningen var avklarad var det dax att kontrollera att alla kycklingar fått mat och att allt fungerade som det skulle, och efter det var det dax att mata bina med sockerlösning. Det verkar otroligt att det behövs i stots linden surrar det som om det bor en helikopter i den, nog finns det gott om mat ändå?
Tack vare den tidiga starten hann jag både löpträna och rida, samt de flesta av de sysslor jag tänkt mig. I natt tror jag inte hjärnan orkar surra alls, John Blund är på ingång

torsdag 11 juli 2013

Tid


Timmar köpes!  Jag har svårt att hinna med det jag vill, och även det jag borde göra.

Idag hade jag tänkt att hinna springa och rida, jag har inte hunnit någon av det, än så länge. Men jag har hunnit sätta nya skattlådor på bikuporna, och jag har hunnit vara på ett möte med andra kycklinguppfödare, ända borta i Örebro. Jag har hunnit mer än så, det är nog dygnet som har för få timmar bara!

Och jag har hunnit ställa mig på vågen. 17 vet om jag gör om det misstaget igen, jag har ju som del av min utmaning sagt att jag ska minska med 3-4 kg, och hej vad det INTE går, jag har istället ökat två! Och alla som säger att man går upp i vikt av light läsk! Jag är ett levande bevis, som jag har hinkat i mig Cola light, och vad händer när jag slutar?

Annars tycker jag att träningen går bra, jag ligger en dag efter, men om inget händer, kommer jag ikapp den här veckan! I morgon ska jag intervallträna, och lördag blir det långtur., jag ska försöka mig på 12 km, helst utan gångavbrott.
Jag kan rekommendera Leilas plankan (se svensk fågels Face Book sida), oj vilken träningsvärk man får! Om man utför övningen dvs. Det räcker inte att titta på videon.
Jag har ju lurat mig själv med att tidigt i våras köpa en fantastisk maskin, där man tränar upp både raka och sneda magmuskler. Denna fantastiska maskin såldes för halva priset. Och den ÄR säkert jättebra, om man använder den, och helst på rätt sätt.. Jag har lyckats fått träningsvärk vid användande av denna maskin, dock inte i magen, utan i armarna. Något är det fel på, mitt användande, eller maskinens utformning.  Hurusom, maskinen pryder sin plats (eller, egentligen misspryder), i köket för att man inte ska kunna undgå att använda den (vilket man kan)
 

måndag 8 juli 2013

Semester

Semester, i hela två dagar, vilken lyx! Kycklingarna har nu blivit lite större och är därmed mindre känsliga, och har inte blivit så stora så att värmen är ett problem. Barn och anställda ärinkallade för att sköta ruljansen hemma. Med Goa grannar går färden till västkusten, här ska njutas av klippor, salta bad, sol och skaldjur!
Förra veckans löpning gick back med ett pass, lördagens distanspass hans inte med, planen var att ta den på söndagen. Men söndagen tillbringades i bil, så ett minus till mig. Dagens morgonpass blev däremot nästan 12km, även om jag fuskade en del och gick emellanåt.
Jag har aldrig gillat att springa på morgonen, nu inser jag att det har sina fördelar. Ingen annan gör anspråk på den tiden, de andra sover. Och frukostbuffe, när magen skriker och man känner sig riktigt värd att ta exakt vad man önskar, det gjorde vägen mödan värd. Löpning på morgonen när man bor på hotell kan nog bli en vana, även om det är en sällsynt sådan, eftersom tillfällen till hotellvistelse inte inträffar så ofta

fredag 5 juli 2013

Intervall 1

100 inlägg har gjorts på Bloggen, det borde firas på något sätt! :-)


Jag hann med intervall passet igår! Men det var på håret, jag avslutade vid halv 10 på kvällen, det blev en sen middag, men jag lade mig till sängs glad och nöjd med min insats, om än lite full i skratt. Jag hade programmerat in intervallpasset i min pulsklocka, det var inte lätt, men jag lyckades. Passets första två km inga problem, men varför kom inte signalen att jag skulle byta fas och intensitet??? Och efter mer än halva passet kom jag på det, jag hade lagt in passet, men startat klockan på löpning, inte på pass! Bra jobbat Anita; eller?

Så här skulle passet ha sett ut, om någon känner sig manad att prova:

Uppvärmning 2 km i lugnt tempo.

3*80m snabbt, med 80 m gång/jogg emellan

3*5 min i 5:00-5:20 tempo, 2 min vila emellan

1*3min i 5;55-5:05fart

Styrketräning 20 min

2 km nedvarvning i lugnt tempo.

Och även denna gång skippade jag styrketräningen, förstår ni hur mycket styrketräning jag kommer ha tillgodo? J

Idag väntar, förutom tröskelträningen, skrivbordarbete, och mata bin. Jodå, vi har bin. Med fröodling, framför allt vitklöver fröodling behövs bin, och dessa behöver då och då matas. Det är ett himla jobb vill jag lova, socker och vatten ska blandas i lika delar, vilket går lättare om vattnet är varm. Så jag värmer vatten, blandar sockerlösning, och transporterar på cykel. När bina är mätta och glada är jag söt(ad), men känner mig mest sur.

onsdag 3 juli 2013

Försenat distanspass


Idag väntar städning runt alla hus. Gräs ska klippas och rensats bort, eventuella maskiner som hamnat på fel ställe, förflyttas till rätt ställe, allt ska vara i ordning. Varför? Om det finns en ”ren zon” runt alla hus, minskar trycket från gnagarna. Miljön blir mindre tilltalande, om det inte finns vegetation och ”skräp” att gömma sig i och runt. Dessutom är det ganska trevlig med ordning och reda på gårdsplan och runt husen.

De senaste två dagarna känns det som om jag varit lite ledig, trots inlastning av kycklingar, med allt vad det innebär. M o M kom förbi på besök, och vi har tränat hund! Lite konstig är det, att vallträning får en att känna sig ledig! Men det är klart, när man ser att hundarna gör stora framsteg, ja då värmer det själ och hjärta. Det är fantastiskt att se, när generna gör sig påminda, lydnadshund blir vallhund! En eloge till Lilla M, som med en så fin kontakt får sin annars lite veka hund, så totalt lita på sin förare, att vekheten numer inta alls visar sig med fåren. Inte ens mina kommandon till mina hundar, och här kan det behöva sägas till ibland, får Nell ur balans. Uppriktigt sagt, jag tror vi kommer få se det här ekipaget på vallhundstävlingar framöver. Håll i hatten… J

 


Måndagens löpning blev förpassad till idag, 17 vet hur jag ska få in de pass jag tänkt mig, men det man inte gjorde då får man göra nu. Idag sprang jag vid lunchtid, det var ganska svettigt vill jag lova. Farten har jag inte riktigt fått upp, men jag avverkade i alla fall 9 km i lugnt tempo.

Idag skulle jag egentligen ha sprungit intervalpasset, det får kanske bli i morgon, för att jag ska få in tröskelpasset (fråga mig inte vad det är, jag ska ta reda på det och återkommer) på fredag och mildistansen på lördag. Ni ser själva, att skjuta på ett pass är inte speciellt lyckat.

Jag avslutar med en blombukett av valpar, se och njut!
 

tisdag 2 juli 2013

Ny omgång


Sommar sommar sommmar! 25 grader ute, 33 grader i stallarna. Svetten lackar när sista avdelningarna görs klara för inlastning. Alla vattenlinjer spolas rena, nytt foder fylls på, allt ska vara fräscht i tid. Nykalkat, nyspånat, och varmt varmt varmt. Fungerar allt, alla motorer, fläktar, allt kontrolleras en sista gång. Väl här, ja då ska alla små kontrolleras, mår de bra, har transporten gått bra? De är känsliga när de är små, och de är känsliga när de är stora, allt måste fungera.

Och det gör det även denna gång. Nej, inte från början, det var kortslutning i ett påslag. Motorskyddet hade löst, ut, ventilationen stod vidöppen. Blixinkallning av reparatör, och nu så, peppar, peppar, nu verkar allt fungera. Nu ska även de sista husen fyllas.

På senaste löprundan hittade fångade denna vackra fjäder min uppmärksamhet.
 
Ibland undrar jag, om det jag ser under mina turer beror på att mina sinnen skärps under löpningen, eller om det är ett sätt för mig att fuskvila några sekunder. Vilket som, jag upplever saker som gör mig glad och det tror jag är viktigt.

måndag 1 juli 2013

Omväxlande!

Arbetet på en gård blir aldrig detsamma från dag till dag. Visst är det tjusningen med att driva ett lantbruksföretag? För det mesta så flyter det på och allt har sin gilla gång men ibland kör det helt enkelt bara ihop sig.... Det är nästan så att man kan känna på sig efter det att dagen har börjat hur den ska sluta. Börjar det strula så håller det gärna i sig resten av dagen. Om det beror på lagen om all jävlighet vet inte jag, men kanske!! Oftast är det väl när man har bråttom och allt måste funka som det strular. Livets prövningar.
Denna dag var en sådan som inte blev som planerat men väldigt bra ändå. Det flöt liksom på och helt plötsligt så var ensilaget både slaget och rullat, fast vi egentligen inte alls skulle det idag,  ny sommarfålla till hästarna stängslad och hästarna flyttade!! Dessa effektiva dagar gör så gott i själen. Lika gott som en bra bok och "lathäng" i solstolen. Märkligt.
När vi tillsammans med grannen stängslat och flyttat hästarna kom fiskbilen! Jag tycker det är så himla bra. Levererat till dörren och jättefin kvalité.

Dagens 4-åringsfunderingar: Mamma finns det blod i hundvalpar? och exakt var i himlen bor Arish?
(Arish var Tobbes och svärfars avelsmärr efter Ideal du Gazeau)
Det är inte alltid lätt att förklara hur saker och ting hänger i hop.....
Jag har även fått lova att Herman och jag ska på Melissa Horns turne i november. Vi såg henne på tv och han blev helt betagen. Ville skicka sms och köpa blommor för att hon sjöng så vackert.... vart ska det sluta?:)
Som sagt dagarna på gården är omväxlande.