onsdag 20 november 2013

Kyckling-intervall och recept.

Idag har jag löptränat intervaller, i 33 gradig värme! Det ni. Och utan att förflyttat mig utomlands, däremot inomhus, närmare bestämt i kycklinghuset. De sista kycklingarna kom idag, och när de ska lastas in då ska det gå undan. I lastbilen är det ventilerat och temperatur reglerat, Precis som det ska vara. Därför ska kycklingarna ska snabbt ur sina transportlådor, och staplarna med lådor snabbt ur huset. Skynda, skynda. Fyra män lastade ur kycklingarna ur lådorna, staplade dessa lådor på varann, och jag sprang. Svetten lackade, knäna mår sådär, men jag har klarat av dagens träning. Dessutom barfota! Ja ni hörde rätt, i stallarna är vi nästan barfota, i alla fall skolösa, när kycklingarna är små. Kycklingarna är små och springer fort, rätt som det är har man en liten under foten. Och i strumplästen och med plasttofflor, ja då känner man och hinner lyfta foten igen, innan den lille är platt.

Med tanke på hur mina knän känns just nu, tror jag att barfota-trenden får gå mig förbi. även om jag HAR sneglat på dessa "tåfingerskor".

Igår gjorde jag en härlig rätt, som jag måste dela med mig av! Kyckling med ädelosttäcke! Samt kyckling gryta till lunch.
Jag hade ett paket kycklingfiléer, den räckte till middag för tre och lunch för två.
Middagen, jag klyftar lite grönsaker valfritt, tex potatis, morötter, lök, eller vad som önskas.  Man tager vad man haver. In med det i ugnen i 225 grader i 10 minuter. Bryn undertiden filéer kryddade med salt peppar och lite paprikapulver. Blanda ädelost, ca 100 g med crème fraiche, och möjligen lite salt o peppar, bred detta på filéerna. Låt dessa sedan tillbringa ytterligare 25 minuter tillsammans med grönsakerna i ugnen. Färdigt!

Och lunchen, busenkelt.
Dela paprika, en röd och en gul i  i 0,5 x 0,5 cm stora tärningar. Slanta två morötter, skiva en röd lök och hacka två vitlöksklyftor. Skär två chorizokorvar i cm- tjocka slantar och strimla kycklingfilén. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i grönsaker, korv och kyckling samt 2 tsk cayennpeppar. Låt det bryna några minuter och tillsätt därefter 2 dl ris. Häll på 4 dl kycklingbuljongen och låt det koka försiktigt under lock i ca 20 minuter eller tills riset känns färdigt. Blir det för torrt under kokningen så tillsätt lite vatten. Servera eventuellt grytan med sallad

måndag 18 november 2013

Lärande


Veckan som gått har varit omväxlande. Jag har varit och förkovrat mig! Jag tillhör folket som tror på kunskap, och jag imponeras av detsamma. Jag har haft förmånen att träffa en mycket kunnig man, som dessutom gärna delat med sig av kunskapen, Som förklarade HUR saker och ting kunde vara som det var, inte bara att. Mina tankar går då till våra skolor. Tänk om alla barn verkligen fick mötas av pedagogiska intresserade lärare! Hur många gånger har man inte själv suttit och inte förstått, för att senare bli presenterad samma frågeställning, men med annan förklaring, och genast blir allt glasklart.

Nåväl, vad har det med kyckling att göra? En hel del eftersom kunskapen som förmedlades var just angående kyckling. En genetiker visade dessutom på hur aveln så framgångsrikt lyckats förbättra bland annat hälsostatusen hos våra kycklingar.  Ja resan var både rolig och lärorik. Jag önskar att alla avelsintresserade i olika rasklubbar hos våra sällskapsdjur kunde se detta.  I alla fall när det gäller hundraser brottas många fortfarande med stora problem gällande höft- och armbågar. Foderallergier, epilepsi, diabetes för att nämna några. Tänk vad ett planerat avelsarbete kan åstadkomma!

Vad har man då med sig från en resa i främmande land? Whiskey förstås, eftersom jag varit ”oversea”, men till mig själv lyckades jag hitta böcker. Böcker om vandring, en stor tjock bok med förslag på olika vandringsleder i hela världen, och en receptbok.
 
Och oj vad jag ångrade dessa inköp, när busschauffören släppte av mig flera km för tidigt, och jag släpade dessa böcker. Min lust att vandra var inte speciellt stor när jag kom fram till mitt mål.
Vallhundsklubben har haft möte och firat 40 år! Jag måste bara visa de fantastiska tårtor vi bjöds på. Vilken tillställning!
 
Jag avslutar med en länk, med visdomsord, vad ska du äta för att bli glad och lycklig? Jo kyckling. Må gott!
 
 

måndag 11 november 2013

Livets gång

Nyligen lämnade en av våra jordägare jordelivet. Faktiskt en f.d kycklingbonde, och den som inspirerade Bonden att börja med kycklinguppfödning. När jag sitter i kyrkan under begravningen, tänker jag på hur fort livet förändras. Mannen i fråga skulle snart fira femtioårig bröllopsdag, en resa till Sydamerika med goda vänner var inplanerad, en jakt just avslutad. Men ingen bröllopsdag firas, han kommer inte resa til Sydamerika.
Det som slår mig är att alla talar om den värme och vänlighet den här mannen spred. Precis dom ord jag själv beskrev honom med, varm och vänlig. Hans dagar avslutades i hemmet, helt utan förvarning för sin omgivning. Kvar finns en sörjande familj och vänner.


Nu börjar vintern närma sig. I morse var det minusgrader ute, jag fryser!
Löpningen, i den mån den nu genomförts, har skett på löpband. Som sagt, jag fryser.
Stallarna börjar fyllas med nya kycklingar, därinne är det varmt och skönt. Jag tror jag ska gå i ide!

Jag försöker ta krafttag med matlagningen,  tack och lov för kycklingfiléer.
Igår var det noll fantasi på fronten matlagning, räddningen var strimlade kycklingfiléer, lite röd curry pasta, några matskedar fisksås, kokosmjölk, morotsslantar, minimajs och till det ris och sallad. Middagen var klar på mindre än en halv timme, det var dessutom både gott och nyttigt.

torsdag 7 november 2013

Kycklingbesök i skolan!

Efter tre dagars semester i Stockholm med allt vad det innebär har vi nu landat i vardagen igen! För oss och våra "bonnongar" är det ett äventyr att få komma till storstaden och känna på den pulsen. Åka buss och tunnelbana med en fyraåring som är redo att erövra världen kan ge vem som helst magsår........Jag hittar mamma, jomenvisst. Efter olika kulturella inslag och "köpemat" varje dag var vi alla mätta på storstaden och åkte tåget hem till tryggheten och lugnet i Bålerud. Man får ett annat perspektiv på vardagen, där jag ibland kan känna mig oerhört stressad, fast på ett helt annat plan än storstadsstressen!!
I söndags kom det nya kycklingar till oss och jag tog semester, igen....och begav mig till Stockholm med min väninna. Vi skulle på konsert, Bruno Mars, och äta gott, shoppa lite och bara vara. Kände mig väldigt världsvan när jag stegade in på perrongen igen! Visste exakt vilka tunnelbanetåg och bussar vi skulle ta:)

Under tisdag morgon letades det lådor och förbereddes för att visa upp kycklingar i skolan och förskolan. Ett bejublat inslag där alla barn får klappa, känna och få alldeles korrekta råd om hur man sköter dessa små liv. Man får liksom en varm känsla i magen när ens barn så naturligt och självklart får alla att fascinerat lyssna på hur den dagliga skötseln går till. De talar lika självklart om att vissa inte klarar sig......När sedan frågan kommer om vad som händer med kycklingarna är svaret lika självklart, de blir mat! Det blir ingen större reaktion på det. För barn är det bara självklart, man ska inte linda in det eller bortförklara var maten kommer i från.
Som bonde och uppfödare av kyckling kommer man i kontakt med många säljare. Det är oundvikligt och ibland både krävande och tråkigt men det är vad företagandet innebär.
Nu har vi precis haft besök av vår nuvarande foderleverantör, en riktig spjuver, som vi är oerhört glada över! Det är liksom skillnad på säljare och säljare. Det är viktigt med bra leverantörer som har kunskap och är lyhörda. Dessa meningar borde betyda några öres sänkning av foderpriset!!!!!




söndag 3 november 2013

EMV- bondens död

Den dagen böndernas föreningar gav bort rätten till sitt varumärke på sina råvaror, den dagen  skrev bönderna på dödsdomen för sin produktion.

Som livsmedelsproducent kan jag förklara och försvara ett högre pris för svenskproducerade råvaror och livsmedel beroende bland annat på regler gällande djuromsorg, miljö och  ett klimat som gör att djur hålls på stall vissa delar av året fördyrar. Det finns många skäl till att köpa svenskt, ideologiska eller bara logiska. Det öppna landskapet, det svenska odlingslandskapet. Betande djur och korta transporter. Kontrollen över vad som produceras och hur. Allt detta kan jag försvara och förklara. Men jag har betydligt svårare att motivera konsumenten att handla en förpackning som bär böndernas varumärke, istället för den billigare förpackningen bredvid. Jovisst kan jag förklara, att på sikt kommer även den förpackningen med EMV-märkning (egnavarumärken) få samma pris som förpackningen med bondens logga på, men först kommer ett antal bönder få stänga sina stallar för att ekonomin inte bär. När det svenskproducerade blir en bristvara ökar importen än mer, och att äta svensk mat blir lyx istället för vardagsmat. Fler hagmarker växer igen, större areal åkermark gör detsamma.
Kedjorna som lyckats med att få använda EMV sänker priset på produkten för att sälja med av sina förpackningar. Nästa steg är att komma tillbaka till böndernas förningar med försäljningssiffror som klart visar att konsument inte vill betala mer för produkten än vad EMV produkten kostar, Föreningarna har sina kostnader och den minskade intäkten där tas ut i produktionsled.
När det inte finns svenska råvaror, kommer då inte EMV-förpackningen fyllas med importerade varor? Naturligtvis tas den svenska loggan bort, men då är konsumenten van vid att köpa den här varan, och tror att hen köper svenskt.

Det sunda förnuftet säger kanske att varor med bondens logga är valet som bör göras, men när konsumenten står i affären tror jag ändå att det är plånboken som i mångt och mycket styr. Och jag förstår det.

Vad väljer du?
 

fredag 1 november 2013