torsdag 6 mars 2014

Antibiotikaanvändning


Nu börjar verkligen våren komma! JA jag vet, det är på tok förtidigt, och det kommer att bli bakslag, men jag njuter. Njuter av fåglarna som blir fler och fler i buskarna, blommorna som börjar titta fram, av veteåkrarna som ser vackert gröna ut.  Men jag är förbaskad på hjortarna som gjort så många stigar i rapsåkern, och som trampat ner så mycket gröda! Själv har jag inte velat plocka ut ett par får på åkern för att inte trampa sönder, men dessa grupper av hjortar gör verkligen skada. Istället har jag lastat in några ulltussar i transporten och åkt upp till ridhuset och för att träna hundarna en stund. Hundarna var överlyckliga, att det stod fullt med hinder därinne bekom dom inte det minsta!
På radion igår pratades det om antibiotika användning i Europa. 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5795994
Man pratade om hur lite antibiotika vi faktiskt använder i Sverige. Och det goda exemplet var kycklingproduktionen i Sverige, där vi genom hög biosäkerhet, bra rengöringsrutiner, desinfektioner, kontroll på vilka som besöker våra stallar, bra management kan klara av en uppfödning med extremt låg användning av antibiotika.
Så här vi kan sträcka på oss, vi kycklingbönder, vi är duktiga på att ha rent runt och i stallarna, och på så sätt minskar vi risken för att våra djur ska bli sjuka och behöva medicineras.  Vi gör det man inte anser vara möjligt i många andra länder. Det känns bra!
Men vi kanske ska synas, vi kycklingmammor och kycklingracers, det kanske börjar bli dags att fundera på om några lopp ska springas av kycklingbönder och medarbetare i år. Det börjar bli hög tid för anmälan och träningsplanering. Häng med, var med oss och träna och tänk på att fylla på med bra mat efteråt. Protein är viktigt, så här kommer ett förslag på god mat till middagen.
Själv kämpar jag tappert med att hinna med träning av mig och hästen. Det går sådär, tiden vill inte riktigt räcka till, men skam den som ger sig. Målet, Göteborgsvarvet ska nås, även om jag inte tror på något personbästa. Runt ska jag i alla fall.
För att bättra på tidsbristen lite, verkar äntligen alla papper vara klara, så att jag kan hämta hem Eddies dotter Aim. 

Nu har jag verkligen väntat länge nog!  Dottern har skickat mig följande bild, jag undrar varför…

1 kommentar :

  1. Det var väl någon som nämnde namnet Ego vid åsynen av lilla Aim... Syns nog lite bus i blicken... ;-)
    PS. Lillis hälsar nog från uppfostringsanstalten...DS

    SvaraRadera