tisdag 22 april 2014

Vårbruk och lammproduktion

Danks fjäderfäs-bönder kan söka, och få investeringsstöd till förbättringar i stallarna (se artikel:     http://www.atl.nu/lantbruk/miljonsatsning-p-b-ttre-f-gelh-lsa )
I artikeln kan man läsa: - "Klimat, miljö och djurvälfärd är tre viktiga prioriteringar för regeringen. Det är också dessa faktorer som gett dansk livsmedelsproduktion dess goda rykte i utlandet, säger livsmedels- och jordbruksminister Dan Jørgensen i en kommentar."
Hur många gånger slår vi oss inte själva för bröstet och säger att svensk livsmedelsproduktion har gott rykte i utlandet? Är det så, eller är det vad vi hoppas och tror. Bryr sig "utlandet" om lilla Sverige?
Jag hoppas i alla fall på att även den svenska regeringen bryr sig om klimat, miljö och djurvälfärd, OCH svensk livsmedelsproduktion. 

Här är vårbruket i full gång, det körs så det dammar.
Vädret är underbart, det grönskar så det knakar, höstgrödorna ser bra ut, so far, so good. 

Jag har haft turen(?) att vara ägare till en tacka som just fått  åtta (8) lamm. Sensation, minst sagt. De små är nu inne på sitt fjärde dygn och alla lever och är pigga, det är helt otroligt. 

Mamma med sina åtta små..


Första dygnet fick en tacka som bara producerade ett lamm dela med sig, tur att man varit kobonde, för alldeles pigg på att bli mjölkad var hon inte. Men att få råmjölk är livsviktigt, så där hade hon ingen talan. 
Varannan timme stödmatade jag de små, dygnet därpå var fjärde. För åtta lamm och två spenar, nej den ekvationen går inte ihop.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar