tisdag 30 september 2014

Livspussel

Nu är hösten här, med kylig morgon och härligt väder, sol och frisk luft! 
När jag går igenom stallarna, och kontrollerar så att luften är bra, att fodret finns och har rätt konsistens, och att vattennipplarna har rätt höjd, att ströbädden ser bra ut och om mer strö behöver köras in, funderar jag på ett populärt ord, livspussel. 

För en djurbonde, eller en djurägare överhuvudtaget är djuren prio ett. Hur du än mår, vad som än måste göras, måste djuren få sitt först. Det gäller hundar,
Lovers


 hästar, kor, får 
Fåren kommer in för hösten, i sitt nyströade hus


och kycklingar. det är det ansvar vi har åtagit oss. Då är första pusselbitarna lagda. Sedan har vi djurens foder, jorden ska brukas, det ska ner frö i jorden som ska gödas och förvaltas, för att sedan skördas och fylla silos och lador. Det var några till pusselbitar. Barn måste få sitt, de pusselbitarna måste in här någonstans. Det är skolor, aktiviteter och skjutsande, det är läxläsning och föräldramöten. Stora barn har andra platser i pusslet, här ska vi umgås, och gärna göra saker tillsammans. Underbara ungar, men pusselbitar som måste få plats lika fullt. Så vill myndigheten ha in sina rapporter, skattemyndighet, miljörapporter, tillsyn. Fler pusselbitar. Och så ska även människan ha näringsämnen i sig, gärna så hälsosamma som möjligt. Huset måste städas, tvätten tvättas. Och för att hålla ihop kroppen ska vi träna, gärna i grupp och på gym. 
Tacka 17 för att vi människor går i kras. 
Allt ovan stämmer allt måste göras, men jag vill härmed avskaffa begreppet livspussel!

Om allt vi gör ska ses som ett pussel, där var sak har sin plats, i ett bestämt mönster blir kraven på oss orimliga. Då blir sysslor till krav, utan lust och mening.

En tid nu har jag inte sprungit som jag vill/borde. Tråkigt, och jag kommer att få betala med mer svett men så är det ibland. Jag har inte heller fått till tiden för den middag jag så gärna ville bjuda de Goa grannarna på.
Ibland, när tiden inte räcker till, då får man fuska. 
Jag har ett hett tips, stearinljus! 
Jag bjuder in till middag, utan att riktigt se hur jag ska hinna städa huset. 

Det är här stearinljusen kommer in. Ingen ser att huset inte är polletterat i skenet från levande ljus. Och mysigt blir det. 
Det måste vara bättre att hinna umgås över en god (kyckling-) middag, än att ägna fredagen åt att städa?
Njut av hösten, ta en tur i skogen, andas, lev
För jag lovar, ingen kommer knycka det jobb du inte har utfört, det lär finnas kvar. 


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar