lördag 29 mars 2014

Väntan

I torsdags var jag på Länsförsäkringar Skaraborgs bolagsstämma.  En mycket givande och rolig tillställning. Där vi diskuterade Skaraborgs framtid och utveckling. Det hör inte till vanligheterna att bolagsstämmor är förenade med spontana skratt och allvar på samma gång! Anledningen till detta heter Lars Bäckström och är vår landshövding. En ord- och citatskonstnär av rang!
Nu börjar vårbruket pocka på uppmärksamheten. En hektisk period. Det är inte bara där vi går också i väntans tider.....Vår sons nymfparakiter ruvar!!! Där snackar vi teamwork:) Medan honan äter ruvar hanen, äggen vänds med jämna mellanrum och det är en fröjd att titta på dessa fåglar. Tranorna har anlänt för ett tag sedan och tofsviporna syns på fälten och kniporna i sjön.  Vår med andra ord.

torsdag 27 mars 2014

Efterlevnad av policy, eller bara vackra ord?

Vi har i Sverige stränga regler för hur våra djur ska födas upp, vilken mat de får och inte får äta. Grisarna svansar får inte kuperas, antibiotika får inte ges i tillväxtstimulerande syfte, ja listan kan göras lång, mycket lång. Och nu börjar det bli läge för eftertanke, vad säger handeln och hur mycket är dessa ord värda?
Inte ett dugg visar det sig.Våra största "handlare" har som policy, att bara sälja kött, fläsk och kyckling som inte strider mot nationell lagstiftning eller internationella föreskrifter. Säger de. Men de säljer glatt fläsk från svanskuperade grisar. Bland annat. Och hur försvarar man det. Ja ATL har ställt frågan, och jag häpnar!
Ja, bilen är uppp-ochner, men tiden är urled!

Jag väljer här att inte nämna företagen vid namn, eftersom det här är andrahandsinformation. Men företag ett svarar på frågan om de skulle följa sin policy, och slutade sälja olagligt kött::
- Det skulle få enorma konsekvenser. Hur skulle vi då hantera allt europeiskt kött?
Ett annat företag uppger att de säljer det olagligt producerade köttet för att efterfrågan är större än tillgången, men de diskuterar hur de ska förhålla sig till den här frågan (!)
Samtidigt blöder Sveriges grisproduktion ihjäl. Stia efter stia stänger portarna, ekonomin har länge varit för dålig, och inget ljus syns i tunneln. hur vore det om handeln tog sitt ansvar? Lek med tanken, om handeln följe dessa vackra ord, så skulle det i dag bli brist på fläskkött i affärerna. Och förmodligen skulle det som brukar hända vid brist på vara hända även nu. Priset skulle gå upp. Och om priset går upp, om efterfrågan finns , ja då skulle vi återigen kunna öppna upp några av de grisgårdar som idag står tomma. Det känns som en ganska enkel ekvation. Hur får vi ut det här till de kära konsumenterna, så att de sätter press på handeln. I alla fall kommer jag att efterfråga vilken policy som finns och hur den följs a i de affärer jag handlar i. Om vi blir många kommer det göra avtryck. För vad är det för mening med regler, om effekten blir att produktionen flyttar utomlands, med mikroskopisk möjlighet att påverka? Vilka djur mår bra av det?
Jag tänker sticka ut hakan än mer, jag anser att maten i Sverige är billig! Vi får vad vi betalar för, det går inte att producera kvalitet till ett alltför lågt pris. Så är det, och så har det alltid varit, och så kommer det alltid att vara.

På samma sätt går det inte att prestera med alltför lite träning! Jag läser med glädje att min "medbloggerska" även har blivit min "medlöperska", det glädjer mig! För om sanningen ska fram är jag lite orolig att jag själv kommer få knata runt de lopp jag har planerat för året. Jag måste föröka komma på något knep för att locka fler att snöra på sig skorna. På tal om skor, jag har investerat i nya. Inte för att de gamla var speciellt
gamla, eller slitna heller för den delen, utan för att min ena fot började protestera. Få se om de nya fungerar bättre, jag har bara sprungit en gång med dom. För jag kan konstatera att jag är fåfäng! De nya fina skorna, ut på de leriga vägarna... ??
En rolig artikel hittade jag i tidningen I form, nr 4 2014
Mer kyckling åt folket, och kyckling som är uppfödd enligt de regler och förordningar vi har i Sverige!
Jag avslutar med en bild av Aim, som håller på att lär sig spela spel. Den tösen kan snart allt!

onsdag 26 mars 2014

Träningspass!

Nu är stallet fullt av små gula igen! I 32 graders värme med raska steg i 100 meters "idioten" för att placera alla kycklingarna på sitt golv fullt med kutterspån. Ni kommer väl ihåg den träningsformen, "idioten"? Det sägs ju att träning i värme är extra bra... Och något annat som är på tapeten är crossfit! Då måste det vara inne att vara kyckkingbonde!! Tänk att kunna kombinera ett jätteroligt jobb med nyttig träning.
Ute är det idag inte speciellt roligt att vara. Riktigt oväder. Vi vill ha vår nu:)
Carpe Diem
 Utkrattning av spån!
Även andra djur vill ha mat.

tisdag 25 mars 2014

Semester!

 
För två veckor sedan bokade vi in en minisemester i Stöten. Det är tomt i kycklingstallet och på tisdag får vi nya små gula! Ett par dagars skidåkning gör gott i själen:) Vi har ett härligt vårväder och fina backar. Dessutom är det skönt att få in lite annan träning än löpning... Nu har vi lunchat i en tipi, renkebab, och är nu på väg till afterskin!!!Funderar dock på hur det går för vår granne som fått den delikata uppgiften att medicinera min häst som gått och skadat ögat. Är det inte märkligt att det alltid ska hända något när man planerar åka ifrån gården??!!
Nu mina vänner kallar solen och en kall.. Många gott och njut för det gör vi😊
Visa mindre

måndag 24 mars 2014

Svensk Fågels stämma

Årets Stämma är över. Tänk att det finns så mycket att prata om! Och tänk vilken god middag, tillagad på svensk kyckling, vi fick äran att äta!
Vi har behandlat många heta frågor, GMO, svensk djurlagstiftning, salmonellafrihet konsumenternas val, kommuners upphandling och många fler.
 För visst är det fel någonstans, när det finns regler som svenska myndigheter ställer och kontrollerar, och som avsevärt fördyrar produktionen, men som inte ställs som krav när samma råvaror ska köpas in för skattemedel. Jag tycke absolut att sjukhus, skolor och så vidare ska kunna köpa importerad kyckling, nötkött eller lamm OM den är producerad efter de regler som finns för djurhållning i Sverige. Så tycker jag.


Däremot pratade vi nog lite FÖR mycket, för några löparlopp blev inte inbokade. Det lär bli tunt med knallgula tröjor på loppen i den här takten. Jag försöker förtvivlat hinna ut och springa, det går sådär. Det här med livs-pussel är inte lätt. Just nu är skrivbordet så där överhoppat med papper, som jag då och då lovar mig själv att det aldrig mer ska bli. Men det är tid för Miljörapporter, Miljöhusesyner, och deklaration. Och ute lyser solen. Helst av allt skulle jag vilja ta ledigt, stänga igen datorn och bara njuta av våren. Jag tror banne mig att jag ska ställa klockan ett par timmar tidigare i morgon, och ta kompledigt! Tyvärr tror jag att jag har oreglerad arbetstid, som säger att när skrivbordshögarna är borta kan komp- tid diskuteras.

fredag 14 mars 2014

Vår!

 
Jag tänkte att jag skulle sammanfatta några veckor  på ett antal rader!
För två veckor sedan var jag och vår dotter i Göteborg på Gothenburg horseshow tillsammans med en kompis och hennes mamma. Jätteroligt hade vi och nu är det voltige som gäller här.....Nu har vi ju ingen trygg stor voltigehäst men väl två gamla Islänningar som det går att stå på!
När Tobbe var till Belgien för en vecka sedan larmade det hela tiden i kycklingstallet. Sånt är så typiskt. Nattlarm speciellt. Skulle göra ett foderbyte innan jag begav mig till kommunstyrelsemötet och slängde en snabb blick innanför panndörren till flispannan för att kolla läget. Då hade den givetvis stannat och det blev till att, i möteskläder.., häva sig in i pannan och ta sin "gasbrännarvän"och tända.
Det händer så mycket och tiden räcker liksom inte till. Jag har haft ambitionen att blogga oftare men jag fattar inte riktigt hur jag ska få till det.... Rutiner tänker ni och det är klart att om man prioriterar så hinner man. Jag är nog beredd att hålla med, till viss del. Men det där med fasta rutiner och tider fungerar liksom inte här hos oss. Jag brukar lägga upp en plan för hur dagen ska se ut och vad jag måste göra men det är väldigt sällan som det håller. Sätter jag mig på kontoret så larmar det, är det inte kycklingstallet så kanske det är farmor och farfar som behöver hjälp! Det är så det funkar här, man hjälper till där det behövs och den egna tiden som det så fint heter nu för tiden är som bortblåst. Den har liksom inte landat här hos mig:)
Enda gången telefonen=larm stängs av är när jag sitter i möten, antingen i kommunen eller i kyrkan. Då är fokus borta från gården.
På senaste fullmäktigemötet behandlade vi två medborgarförslag om svenska livsmedel. Den frågan brinner jag för och talarstolen fick känna på en bondes iver och frustration. Det är för mej mycket märkligt att som kommun kunna upphandla mat som inte producerats enligt de krav vi själva som myndighetsutövare ställer på våra lantbrukare! Hyckleri är kanske det rätta ordet. Det är nog tyvärr så att få medborgare som inte har "näringen" nära sig inte har kunskapen och förståelsen för hur det fungerar. Och det kan man inte skylla någon annan för än oss själva. Vi har en väldigt viktig uppgift där. Men om man t ex i talarstolen i fullmäktige börjar tala om hur många arbetstillfällen det berör är det ändå en del som höjer på ögonbrynen! Att lantbrukare/bönder tvingas lägga ner smäller inte så högt men att "vanliga" arbetare i livsmedelskedjan blir utan jobb pga importen får gemene man att reagera. Hade denna diskussion med en medborgare som häpet sa att "det har jag aldrig tänkt på".
Hur som helst så känns det vår ute och igår när jag var ute och sprang såg jag en citronfjäril! Jag har börjat träna!!! En god vän till mig anmälde mig till tjurruset i Karlstad i september.... Började träna enligt program i januari och har från att knappt orka springa i TVÅ minuter kommit en bit på väg, 9 km utan uppehåll i 7.15/km är jag ganska glad över:)
Förändringens vindar blåser över Bålerud.
Visa mindre
1
Lägg till en kommentar ...

måndag 10 mars 2014

Aim

Aim, mål, syfte, fritt översatt. Och nu är det äntligen dax, jag ska hämta den lilla!
Aldrig har jag varit så nervös inför en resa, jag vet att jag har glömt något. Tur att man har vänner som ställer upp, sovsäcken som skulle med, ja den glömde jag, så jag fick låna på vägen Hoppas bara det är det enda jag glömt Hur mycket kan man behöva för ett halvt dygn? Förutom en massa papper, bur koppel, mm mm. Det vill till att hon blir något speciellt den lilla, för oj vad hon har kostat, framför allt tid och huvudbry!

 I kycklingstallarna nu är det en härlig mellantid, de är inte små, och inte stora. Inte så känsliga, för vare sig värme eller kyla. Våren är en bra tid, i synnerhet en vår som denna., På vintern kämpar vi för att hålla varm och på sommaren kallt, men våren och hösten, om det inte är för regnigt, ja då rullar det på. Inte bara, för det är en hel del "pillande", men ändå, jag gillar mellantid!

Igår var jag runt och tittade på grödorna, och jag kan inte låta bli att bli förbaskad på viltet. Nej, jag tycker inte att allt vilt ska utrotas, inte alls, jag tycker om att det finns vilt, både älg, hjort, räv och örn, men det är den stora gtrupperna vilt som är problem, det är både tråkig och frustrerande.


Bilderna visar den söndertrampade/halvt uppätna rapsåkern. Här borde det nu stå rapsplantor, inte vara stora hål i marken. Jag undrar hur man ska göra för att slippa detta?


torsdag 6 mars 2014

Antibiotikaanvändning


Nu börjar verkligen våren komma! JA jag vet, det är på tok förtidigt, och det kommer att bli bakslag, men jag njuter. Njuter av fåglarna som blir fler och fler i buskarna, blommorna som börjar titta fram, av veteåkrarna som ser vackert gröna ut.  Men jag är förbaskad på hjortarna som gjort så många stigar i rapsåkern, och som trampat ner så mycket gröda! Själv har jag inte velat plocka ut ett par får på åkern för att inte trampa sönder, men dessa grupper av hjortar gör verkligen skada. Istället har jag lastat in några ulltussar i transporten och åkt upp till ridhuset och för att träna hundarna en stund. Hundarna var överlyckliga, att det stod fullt med hinder därinne bekom dom inte det minsta!
På radion igår pratades det om antibiotika användning i Europa. 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5795994
Man pratade om hur lite antibiotika vi faktiskt använder i Sverige. Och det goda exemplet var kycklingproduktionen i Sverige, där vi genom hög biosäkerhet, bra rengöringsrutiner, desinfektioner, kontroll på vilka som besöker våra stallar, bra management kan klara av en uppfödning med extremt låg användning av antibiotika.
Så här vi kan sträcka på oss, vi kycklingbönder, vi är duktiga på att ha rent runt och i stallarna, och på så sätt minskar vi risken för att våra djur ska bli sjuka och behöva medicineras.  Vi gör det man inte anser vara möjligt i många andra länder. Det känns bra!
Men vi kanske ska synas, vi kycklingmammor och kycklingracers, det kanske börjar bli dags att fundera på om några lopp ska springas av kycklingbönder och medarbetare i år. Det börjar bli hög tid för anmälan och träningsplanering. Häng med, var med oss och träna och tänk på att fylla på med bra mat efteråt. Protein är viktigt, så här kommer ett förslag på god mat till middagen.
Själv kämpar jag tappert med att hinna med träning av mig och hästen. Det går sådär, tiden vill inte riktigt räcka till, men skam den som ger sig. Målet, Göteborgsvarvet ska nås, även om jag inte tror på något personbästa. Runt ska jag i alla fall.
För att bättra på tidsbristen lite, verkar äntligen alla papper vara klara, så att jag kan hämta hem Eddies dotter Aim. 

Nu har jag verkligen väntat länge nog!  Dottern har skickat mig följande bild, jag undrar varför…