lördag 26 april 2014

Grönska!

Vilken alldeles fantastisk kväll det är! Humlorna brummar, fåglarna kvittrar och linan i flaggstången slår rytmiskt. Det är viktigt att ta sig tid att stanna upp ibland och njuta av nuet.

I början av veckan var jag i Uddevalla på presidiekonferens. Strandpromenaden är verkligen att rekommendera! Havet har en mystisk förmåga att dunka lugn i en stressad människa. Tack Uddevalla för det :) Jag var egentligen inte där för att prata om kyckling men när man presenterar sig och vad man arbetar med så väcks en nyfikenhet! ! Man förklarar skillnader på svenskt och importerat och många tycker att det är viktigt att få veta och lovar sig själva att kolla efter den gula pippin!! Till och med min bror som aldrig riktigt har brytt sig skickade ett sms i går och frågade om han kunde lita på den gula pippin.
Jag blir alldeles varm i hjärtat.

I torsdags natt var det dags för leverans av kycklingar. Och i skrivande stund sprids det kycklingskit på grannens åker! Höstsådden frodas och ett och annat ogräs gör sin entré!

tisdag 22 april 2014

Vårbruk och lammproduktion

Danks fjäderfäs-bönder kan söka, och få investeringsstöd till förbättringar i stallarna (se artikel:     http://www.atl.nu/lantbruk/miljonsatsning-p-b-ttre-f-gelh-lsa )
I artikeln kan man läsa: - "Klimat, miljö och djurvälfärd är tre viktiga prioriteringar för regeringen. Det är också dessa faktorer som gett dansk livsmedelsproduktion dess goda rykte i utlandet, säger livsmedels- och jordbruksminister Dan Jørgensen i en kommentar."
Hur många gånger slår vi oss inte själva för bröstet och säger att svensk livsmedelsproduktion har gott rykte i utlandet? Är det så, eller är det vad vi hoppas och tror. Bryr sig "utlandet" om lilla Sverige?
Jag hoppas i alla fall på att även den svenska regeringen bryr sig om klimat, miljö och djurvälfärd, OCH svensk livsmedelsproduktion. 

Här är vårbruket i full gång, det körs så det dammar.
Vädret är underbart, det grönskar så det knakar, höstgrödorna ser bra ut, so far, so good. 

Jag har haft turen(?) att vara ägare till en tacka som just fått  åtta (8) lamm. Sensation, minst sagt. De små är nu inne på sitt fjärde dygn och alla lever och är pigga, det är helt otroligt. 

Mamma med sina åtta små..


Första dygnet fick en tacka som bara producerade ett lamm dela med sig, tur att man varit kobonde, för alldeles pigg på att bli mjölkad var hon inte. Men att få råmjölk är livsviktigt, så där hade hon ingen talan. 
Varannan timme stödmatade jag de små, dygnet därpå var fjärde. För åtta lamm och två spenar, nej den ekvationen går inte ihop.

måndag 21 april 2014

olika falla ödets lott!!

Ett alldeles fantastiskt väder och en underbar påsk har vi haft här i Bålerud!  Ingen ledighet men med detta väder och ett vårbruk som snart är färdigt så njuter vi ändå:)
Medan mannen i huset harvar det sista så passar lilleman och jag på att roa oss i en lekpark i Slättes skog! Lekparker ja, det är något som våra barn alltid önskar att få åka till (inte tonåringen. ....) man  kan tycka att det finns tusen saker att leka med på en bondgård men det smäller inte lika högt som en lekpark!
Vi har dragit på oss den sedvanliga vårförkyldningen så nu är det ett inte välkommet avbrott i löpträningen. 😐
Dottern i huset premiärbadade i går!!!!!!
Plikten kallar. ....."mamma putta fart nudåååå"

tisdag 15 april 2014

Bonden som företagare


Nu är alla kycklinghus inlastade, det kvittras och springs omkring så det står härliga till. Så här i början ska foder hällas ut på papper, för att vara säker på att alla kycklingar hittar mat. Det är en del svettigt jobb, men det måste göras. Mycket tid ägnas nu åt att iaktta kycklingarna, hur de rör sig och hur de mår. Är det för varmt/varmt nog? Räcker fukten till, eller ska det fuktas mer? 

En incident under inlastningen får mig att fundera på varför bönder så ofta ses som ”bara” bönder, och inte som företagare. För som alla företag måste affärerna gå med vinst, men av någon anledning ska lantbrukare vara så dedikerade sitt kall, att vinsten är att få vara hemma på gården. Och absolut, visst är det en tillgång att få arbeta med sitt intresse, att få se naturen växla med årstiden. Men har man djur är man möjligen fri, men aldrig ledig. Och det här fantastiska arbetet innebär också oreglerad arbetstid, dag som natt. SÅ visst, som så mycket annat, det är på gott och ont. Fortfarande, det är företag som drivs ute på landsbygden, och både bönderna själva och deras omgivning skulle förmodligen ”tjäna” på att räknas som företagare.

Lammungarna ”trillar” ut nu, (nåja, i bästa fall), nu har även gruppen med vita får börjat lamma. Det skuttas och bräker i hela fårhuset, än så länge har lamningen gått så bra man kan önska.
Årets första vita lamm


Även Pappa Mats är nu rakad och fin till påsk!


Jag har presterat förra veckans långpass i löpningen, och hej vad det går. Ett par ”stopp” under löpningen (tack för att du ringde Lotta W, även om diskussion angående Tuppen inte förbättrar humöret, möjligen höjer pulsen, Och tur att jag stötte på några ryttare med hästar så jag fick pusta en stund där)gör att tiden ser bättre ut än jag förtjänade, men det blåsta halv storm, och vägen var backig som 17, så jag är nöjd!
Tänk att jag lyckades hitta ett skåp att springa i! 

                                       Fast jag tycker nog att det borde gått åt fler kalorier...

tisdag 8 april 2014

Intressant läsning

Jag blir inte klok på klimatdebatten. Ibland känns det som om debatten är igång för debatterandets skull, fakta och sakkunskap saknas eller utelämnas. Man tänker inte riktigt hela vägen. Våra kor fiser och det är dåligt för klimatet, men att samma kor faktiskt äter gräs, gräs som för att växa binder koldioxid, ja det utelämnas ur samma debatt. Att istället importera kött, jösses, kor lär fisa även på andra sidan jorden, men vid konsumtion av dessa djur ger transporter en betydande miljöbelastning eftersom den till stor del förbrukar fossilt bränsle, hur tänker man då?
Även skogen har vållat en hel del diskussioner gällande vårt klimat, men sent skall syndaren vakna!
Jag läste en bra blogg härom dagen, jag  hoppas fler läser den!
http://blogg.lrf.se/marianne-eriksson/ut-ur-garderoben/
I samma blogg finns även en länk till LRFs "Miljöktuellt", och nu blir läsningen än mer intressant.
Vi behöver producenter och brukare i Sverige, vi behöver skogsägare som bryr sig om sin skog, vi behöver djur som betar, och vi ska producera kött, fläsk och fågel här i Sverige! Först då kan vi få kontroll över produktionen, och vi kan vårda både djur och natur. Någonstans finns en helhetssyn!
Helhetssyn ja, idag kommer nya kycklingar till stallarna som är nyströade och fina.Snart fylls det på med pipande små. Vet ni om att storleken på kycklingarna är beroende av hur gamla deras mammor är? Ja inte helt och hållet, det finns variation, men äldre mammor får större barn, det gäller även hos kycklingarna.
Hos fåren däremot stämmer det bara till viss del. Ofta får äldre tackor fler lamm.
Jag har blivit med flasklamm. Bonden skakar på huvudet, som om inte fåren vore olönsamma nog ändå.. Och jag kan bara hålla med, förtjänsten ligger i det öppna landskapet, inte i klirr i plånboken. Och det ska erkännas, i att det är roligt, både för mig och hundarna. Även om sena nattpass och tidiga mornar börjar slita nu, så här i lamningstider.
Igår planerade VD:n och jag årets löparlopp. Vilket gjorde att jag var tvungen att springa förstås, man blir ju inspirerad. Nu är ju tiden en bristvara, varför det var kväll och dags för matlagning när jag äntligen kunde snöra på mig skorna. Därav slog vad med dottern. Om jag sprang längre tid än en timme på löpband, skulle hon laga middag! Jag avverkade 16 km på 95 minuter, och jag slapp laga mat!

torsdag 3 april 2014

Doft av vår!

Veckan inleddes med kommunfullmäktige i Töreboda i måndags och kommunstyrelsen på onsdagen! Utbildning i hot och våld inför kommande val... känns sådär faktiskt. Möte mellan kl 9-17 när solen skiner ute!
 Man blir lätt bortskämd med att kunna jobba ute och njuta av vädret! Fast vädret är inte alltid med en så att säga:)
Idag tänker vi försöka så bönor. Och det är ibland så bråttom ut att man inte hinner byta om:)
 Det kändes vår i luften i Töreboda i går oxå. .. som vår dotter uttryckte det " va det luktar skit här" hon konstaterade att det inte var kycklingskit utan kossebajs.
Våren är på alla fronter. På söndag är det vårkonsert i Töreboda och Hedvig ska vara med och drilla! Vi har även lyckats dra på oss halsont och förkylning. ...Allt som hör våren till. Detta innebär att löpningen blir lidande, tråkigt.

tisdag 1 april 2014

Premiär..

Jahaja, nu leder allas vår VD löploppen! Hon har klarat av Premiärmilen i Stockholm, här har vi en som har tränat. Bra jobbat
Själv har jag skapat en nytt ord. Jag skåpspringer. Bonden tycker kanske inte att flänga runt vägarna är det mest effektiva man kan ägna sin tid åt, och visst han har en poäng. Men eftersom jag nu inbillar mig att träningen faktiskt är bra för mig, och eftersom jag vill springa, så springer jag ibland i smyg. Som vissa skåpsuper, fast jag springer. Och inte i skåpet.  För löpningen har blivit ett behov ( i alla fall vissa dagar...)
Det KAN ibland ställa till det vill jag lova. Som sista, när jag lyckades få tiden att springa 17 km. Och 17 km tar en stund, och det känns i benen. Jag har inte riktig fått tiden att räcka till senast veckorna, med miljörapporter som ska in, kycklingar som ska lastas ut, med mera. Det vill säga, senaste tidens träning har nog med varit en löpträning i veckan, istället för de tre tänkta. Men när nu tillfälle erbjöds, och ni vet, tillfället gör... Så visst tog jag mig runt de 17 tänkta kilometerna! Även om jag gick ett par kilometer efter att ha avverkat 14, men jösses, det var hur lerigt som helst i skogen, och mina nya fina skor! Och jag sprang de sista tre hem! Väl hemma var jag ganska stel, och min skådespelartalang är obefintlig. Och inte kan jag gnälla över de stela musklerna heller!
Från en VD till en annan, idag har vi haft besök av Kronfågels nye VD, Magnus Lagergren. Det är positivt att nya VD:n ger sig ut i verkligheten och lyssnar till produktionsledets åsikter. Han har besökt ett antal gårdar nu, för att känna av hur vindarna blåser, vi hoppas det här innebär en ljus framtid, där affärens hyllor fylls med kycklingprodukter, för sanningen att säga, det är alltför ofta dessa gapar tomma nu.
Så gör också våra stallar nu, men bara tillfälligt, det är dags att sätta in nya små. Återigen börjar passningen , nu är det känsligt, mycket pass, och många gånger per dag.
Dessutom har lamningen startat för i år..
Jag är söt, men än sötare i verkligheten!


Denna fantastiska tid på året, då det grönskar ute, och överallt väntas det smått. Varje gång stalldörren öppnas lyssnar jag efter nytt bräkande, och se i morse stod ytterligare två små svarta lamm på vingliga ben. Livet är fantastiskt.