onsdag 21 januari 2015

Nya Kycklingar

Jag har blivit ombedd, att skriva om skötsel av kycklingarna från dag ett, så min plan är att ni nu ska få följa dessa kycklingar. Håll en tumme för att inte verkligheten ska komma emellan. Ni ska dessutom få följa min träning inför Göteborgsvarvet, en halvmara som går av stapeln i maj. Och avslutningsvis ett recept, med kyckling som råvara!

Igår fylldes de sista avdelningarna med nya kycklingar. Sista lasset kom vid 17-tiden, ingen optimal tid. Inte för att kycklingarna bryr sig, men de som ska ta hand om kycklingarna.Timmarna efter inlastning innebär mycket passande. När kycklingarna anländer ska stallet vara 33-34 grader varmt, nyströat, vattenledningarna fyllda med nytt rent vatten, och nytt fint foder ska vara framlagt, över nästan hela stallet. Därför är delar av ströbädden täckt med papper där foder är pålagt, förutom det foder som finns i foderkopparna. Kycklingarna har ingen aning om vad som är mat, och därför, precis som andra djur (och människo-) barn provar man sig fram, med mun eller näbb. Och för att mer foder än strö ska koma in i den lilla kycklingen, så ska den i första hand möta just foder. Att detta foder ligger på papper, lockar också. Pappret prasslar, och det gör kycklingen nyfiken, och nyfikna djurbarn smakar... Så det gäller att jag fått till receptet så att maten smakar!
De närmsta timmarna ägnas åt att gå igenom stallarna och kontrollera att kycklingarna har haft en bra resa, att de är varma nog, men inte för varma, att ventilationen ventilerar, utan att det bildas drag, och att fuktigheten är rätt. Mycket går att mäta med instrument, men ännu bättre är att titta på kycklingarna. De kommer tala om för dig vad de anser om sitt nya hem. Är det för kallt flockar de ihop sig och söker värme hos varann, om det drar på vissa fläckar i stallet kommer de undvika dessa.
Alla som har tillträde till stallarna får endast gå in, om alla kläder byts. In på bara underkläderna får man klä av sig, händer tvättas och desinficeras, innan ren overall och rena strumpor kläs på. Allt för att inte kycklingarna ska smittas med någon bakterie.
Närmsta dagarna kommer foder fyllas på på papper, innan kycklingarna lär sig hitta foder i foderkopparna. Det blir ett antal hinkar som ska hällas ut, gratis träning kan man kalla det.
Värmen till de små börjar högt, och sjunker vart efter kycklingarna växer, och själva producerar allt mer värme.
Vikten när de kom var ungefär 45g/kyckling, inte mycket att skryta med. Vikten ja, den är beroende av hur gamla hönorna är, ju äldre mammor, desto tyngre kycklingar. Det sambandet syns hos fler djurslag. När kycklingarna är så här pass små, är de ännu känsligare, då kan man behöva öka temperaturen ytterliga. Här gäller djuröga och fingertoppskänsla.

Så till min träning. Om jag nu ska kunna ta mig runt de 21 km som väntar i Maj, ja då är det hög tid att börja. Jag brukar fuska med att hämta ett program att följa, från Marathon.se. Jag följer det allt annat än slaviskt, men jag följer det så gott det går. Dessutom är tanken att jag ska ta mig till en träningsklubb, lite då och då,så att jag kan få lite inspiration, stöd och hjälp. Annars är min träning väldigt ensidig. Jag tänker ofta att jag ska springa x km och avsluta med 15 min. styrketräning, men hittills har jag bara lyckats göra några "plankor", innan jag ledsnar. Så i måndags tog jag mig till staden och närvarade i ett pass dom jag trodde hette Core-någonting. Perfekt, mina mag- och ryggmuskler är vilande, minst sagt. Nu hette inte passet core, utan cardio-någonting. Dvs kondition... Och ja om mina muskler gått i vila, är det ingenting mot vad min kondition har gjort!! Idag, två dagar senare har jag fortfarande ont i musklerna, framför allt i rumpan, så att passet var effektivt, kan jag skriva under på! Trots det, det gav mersmak. Jag är av den bestämda åsikten att det är bättre att lägga pengar på förebyggande träning, än att senare tvingas ta sjukgymnastik. Veckans övriga träningspass ska vara löpning tre pass där sträckan är 4 respektive 5 km, så vi startar lugnt. Om någon vill komma i form rekommenderar jag att hänga på, och om man inte orkar springa fyra km, så omväxla med att gå och springa.
Så då har vi bara maten kvar. För att orka bygga muskler behöver kroppen bra proteiner, och en god maträtt gör alla glada.
Jag rekommenderar denna till fredagskvällen. Kanske kan man bjuda en go granne på middag?
Kycklingwrap med kall sås.
IMG_3924

Det du behöver är:
Kyckling stekt eller grillad
Mjuka tunnbröd eller tortillabröd
Olika sorters sallad
Finhackad paprika
Finhackad tomat och gurka
Rödlök
Såsen :
Valfri chipsdip  + gräddfil
Alternativt gouacamole
 Och den är jättegod att ha både till kyckling, matpajer och  tacos. Blanda dippen och låt den stå kallt en timme innan servering
Blanda alla goda tillbehör i brödet och sen är det klart att äta!
Smaklig måltid

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar