torsdag 26 februari 2015

Tomma stallar

 I natt åkte kycklingarna till slakteriet, och därmed är en omgång avslutat. Redan nu på morgonen har stallarna börjat gödslas ut, för att kunna tvättas och desinficeras inför nästa omgång. I dessa tider, när växterna på åkrarna ligger i dvala måste gödseln lagras. Det som tidigare sågs som en tillgång, ses idag som en total miljökatastrof. Gödsel ska helst lagras i hus med tak, dessutom ska dessa hus vara ventilerade.  Det här har sin grund i en i det närmste hysteri för kväve- och fosforläckage, på samma sätt som klappjakten på kossornas rapar, som innehåller metan. Jag tror att någonstans på vägen har grundläggande kunskap tappats bort... Dessa ämnen är inget som djuren tillverkar, de finns med i ett kretslopp. Det är inget trolleri, utan naturvetenskap. Om gödseln innehåller kväve och fosfor, vilket den gör, beror det på att kycklingen ätit detsamma. Om kossan rappar kol (i form av metan) beror det på att hon ätit detsamma, i form av gräs som bundit kol. Inget hokus pokus,utan naturligt. Självklart sak vi vara rädda om vår miljö, men vi måste komma ihåg, att djuren, på ett mycket bättre sätt än vi människor är en del av ett kretslopp. Och bästa sättet att se till så att inte ämnen i gödsel hamnar där de inte önskas (läs i vattendrag) är att ha en bra växtodling. Ju bättre växterna växer, desto med gödningsämnen behöver de.

Nu börjar våren komma, och därmed går det lättare och lättare att springa ute. Nu finns snart inga ursäkter kvar, och min träning ökar sakta men stadigt. Min löpkompis, Kelpien Lizzie, studsar av glädje när jag tar fram det speciella koppel som signalerar springtid. Hon hejar på mig i intervallerna, skäller på mig om det går för långsamt, och viftar glatt på svansen, med en retsam blick om jag stannar för att pusta ut efter en brant backe. "Kom igen då, matte, den HÄR backen var väl ingenting" Ska hon säga, som har fyra ben...
Veckans träning består av fyra löppass, Ett intervallpass, med 2,5 km uppvärmning, 2*60 m spurt, 10*150 m intervall, och 2 km nedvarvning, två pass lätt löpning, ett på fyra km ett på fem km, samt ett långpass på nio km. Tur att kvällarna är längre, så att man hinner ut innan mörkret lägrat sig.
Och vad passar bättre efter ett långpass än kyckling?
Här kommer ett tips på helgmiddag

Ugnsrostad kyckling med gorgonzola


·         1 kg kycklingben
·         250 g körsbärstomater
·         1 stor rödlök
·         1 zucchini
·         ca 2 vitlöksklyftor
·         1 kruka basilika
·         ca 0,5 dl olivolja
·         0,5-1 chili
·           salt och svartpeppar
·           kalamataoliver
·         75-100 g gorgonzola eller fetaost

·           färsk basilika till servering

1.      Sätt ugnen på 225 grader. Mixa basilika, vitlök och chili med olja tills du får en slät blandning. 
2.      Skär zucchini och rödlök i mindre bitar och lägg i en ugnsform med kycklingben och tomat. 
3.      Ringla örtoljan över och blanda noga. Krydda med salt och peppar.
4.      Rosta kycklingen och grönsakerna i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kycklingen är genomlagad. Om grönsakerna börjar få för mycket färg kan du täcka över formen med ugnsfolie sista tiden. 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar