onsdag 22 april 2015

Vår och vilt

Våren innebär mer utomhusjobb. Nu ska kycklingarnas framtida mat i jorden, det harvas och sås så dammet yr. I år har våren kommit tidigt och än så länge ser det bra ut. Höstsådd areal börjar sträcka på sig ordentligt, det är grönt och spirande på åkrarna. I alla fall borde det vara det. Glädjen över grönskan grumlas, när vi åker runt och tittar på åkrarna.
 I Södermanland finns det gott om hjortar, både Kronhjort och Dovhjort. Hjortarna är vackra, men i de stora hjordar som huserar i området gör de oerhörd skada. Dels äter de givetvis grödan, men de trampar också sönder. En del åkrar kommer inte kycklingarna få mycket foder från, det ser rent ut sagt bedrövligt ut. Vi människor är duktiga på att rubba balansen i naturen, det kan man bara konstatera.
Vackra, men ack så många på samma plats

Söndertrampad mark och gröda

Tänk om vi kunde lära oss att bruka marken, och samtidigt ha en hög diversitet gällande vilt? Många arter, utan att få dessa, på vissa platser oacceptabelt stora hjordar För visst vill vi alla då och då se en hjort, en älg och några rådjur. Harar som skuttar och en räv som nyfiket travar över åkern. Men inte dessa onormalt stora flockar.

Annars har jag kommit igång med löpningen. Vi planerar som bäst vilka lopp vi kycklingbönder och arbetande inom branschen ska springa. Helgens långtur på 14 km gav faktiskt ingen träningsvärk.
Tre pass i veckan försöker jag hinna med, ett backträningspass, ett intervall pass och ett längre pass. Några av passen försöker jag avverka på okänd mark. Senaste turen runt en sjö innebar en rolig upptäckt
Ser ni vad som döljer i i klippskrevan?
Lilla bergs-trollet!

Tänk vad man kan hitta i när man ger sig ut på okänd mark. 

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Sverige är fantastiskt vackert!
Ett förslag till middag i helgen kommer här, och jag lovar, detta är verkligen gott!!

Champagnekyckling

·         2 x 250 g Kronfågel Kycklingfilé
·         200 g lätt Philadelphiaost
·         2 grillade paprikor (finns på burk)
·         200 g parmaskinka
·         2 dl champagne alt. mousserande vin
·         2 dl vispgrädde, vispad
·         200 g sockerärtor
·         Ris
·         Salt och peppar
·         Olja till stekning
·         Vintips:
·         Ett smakrikt mousserande vin blir bra till de parmainlindade kycklingfilerna. t ex Codorníu Reserva Raventos, SB nr 7778, 99:- alternativt en medelfyllig, frisk champagne och då passar tex Jeanmaire Brut, SB nr 7430, 199:-.

Dela kycklingfiléerna och snitta upp dem. Salta, peppra och fördela Philadelphiaosten och paprikorna på dem. Rulla in kycklingfilén i parmaskinka och stek (runt om) på medeltemperatur ca 20 minuter, hit kan du förbereda. Häll på champagnen och låt kycklingen puttra i några minuter. Lyft kycklingfiléerna ur stekpannan och rör ner den vispade grädden, smaka av med salt och peppar. Servera med sockerärtor och ris.
Smaklig måltid!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar