fredag 14 augusti 2015

Äganderätt

Vi äger inte vår mark, vi lånar den av våra barn! Ja, det stämmer säkert, men innan den lämnas över till nästa generation, upprörs jag då och då av människors oförmåga att veta vad som är mitt, och vad som är ditt. Häromdagen skulle jag se till ett gäng får, som valt att byta hage själva, ibland är dessa ulltussar väl kreativa... Inte för att det gjorde något, hagen var väl avbetad under försommaren, och det var dags att beta efterväxten. om man gjör så hinner alla vackra blommor fröa av sig, det ökar mångfalden i hagmarken.
Döm om min förvåning, då det kommit upp en ny hage, i fårhagen! Och i denna hage springer en liten häst. Efter en del efterforskning framkom det, att hästägaren, som fått tillåtelse att släppa sin ponny tillsammans med andra hästar i en hästhage, hade haft svårt att få ponnyn kvar i den hagen. Och eftersom det för tillfället inte var några får i fårhagen, så stänger man helt enkelt en ny hage till sin ponny. Utan att fråga, eftersom han ansåg att det var lättast för honom. Att denna ponny har gjort stigar just där orchideen brukar blomma, och betat av blommorna som skulle ha fröat av sig, ja det förstår jag att man inte tänker på, men att man tar sig friheten att stängsla in en hage till sin ponny, på mark som man inte äger, och utan att fråga, det övergår mitt förstånd.

Jag lyckades i alla fall få upp blodtrycket en stund, och kan nu bara hoppas att blommorna överlevt behandlingen, och återkommer till nästa år.

På tal om blodtryck, i helgen ska vi tillbringa delar av natten i Stockholm. Det är dags för Midnattsloppet, och jag kan inte påstå att jag är tränad nog. Jag har skaffat mig en hälsporre, som gör sig påmind mest hela tiden. Vi är i alla fall ett gäng kycklingbönder, eller arbetande i branschen som ska ge oss ut, och jag måste tillstå, att vi mer och mer liknar "de halta och de lytta", En har ont i knäna, en i foten, en annan har tagit en tur till sjukhuset, och någon har hosta. Vi som möter upp kommer i alla fall ladda med kyckling före loppet, så på något sätt ska i alla fall jag ta mig runt!
Bonden muttrar något om att det tröskas för full, jag kontrar med att det inte tröskas ett dugg, nattetid..
Och ni, i sommarens sista suckande stund, glöm inte att unna er en Beer Can chicken!

http://www.kronfagel.se/Global/Konsument/Recept/Receptfoldrar/beercan_chicken_hetast_%20pa_%20grillen.pdf

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar