onsdag 22 april 2015

Vår och vilt

Våren innebär mer utomhusjobb. Nu ska kycklingarnas framtida mat i jorden, det harvas och sås så dammet yr. I år har våren kommit tidigt och än så länge ser det bra ut. Höstsådd areal börjar sträcka på sig ordentligt, det är grönt och spirande på åkrarna. I alla fall borde det vara det. Glädjen över grönskan grumlas, när vi åker runt och tittar på åkrarna.
 I Södermanland finns det gott om hjortar, både Kronhjort och Dovhjort. Hjortarna är vackra, men i de stora hjordar som huserar i området gör de oerhörd skada. Dels äter de givetvis grödan, men de trampar också sönder. En del åkrar kommer inte kycklingarna få mycket foder från, det ser rent ut sagt bedrövligt ut. Vi människor är duktiga på att rubba balansen i naturen, det kan man bara konstatera.
Vackra, men ack så många på samma plats

Söndertrampad mark och gröda

Tänk om vi kunde lära oss att bruka marken, och samtidigt ha en hög diversitet gällande vilt? Många arter, utan att få dessa, på vissa platser oacceptabelt stora hjordar För visst vill vi alla då och då se en hjort, en älg och några rådjur. Harar som skuttar och en räv som nyfiket travar över åkern. Men inte dessa onormalt stora flockar.

Annars har jag kommit igång med löpningen. Vi planerar som bäst vilka lopp vi kycklingbönder och arbetande inom branschen ska springa. Helgens långtur på 14 km gav faktiskt ingen träningsvärk.
Tre pass i veckan försöker jag hinna med, ett backträningspass, ett intervall pass och ett längre pass. Några av passen försöker jag avverka på okänd mark. Senaste turen runt en sjö innebar en rolig upptäckt
Ser ni vad som döljer i i klippskrevan?
Lilla bergs-trollet!

Tänk vad man kan hitta i när man ger sig ut på okänd mark. 

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Sverige är fantastiskt vackert!
Ett förslag till middag i helgen kommer här, och jag lovar, detta är verkligen gott!!

Champagnekyckling

·         2 x 250 g Kronfågel Kycklingfilé
·         200 g lätt Philadelphiaost
·         2 grillade paprikor (finns på burk)
·         200 g parmaskinka
·         2 dl champagne alt. mousserande vin
·         2 dl vispgrädde, vispad
·         200 g sockerärtor
·         Ris
·         Salt och peppar
·         Olja till stekning
·         Vintips:
·         Ett smakrikt mousserande vin blir bra till de parmainlindade kycklingfilerna. t ex Codorníu Reserva Raventos, SB nr 7778, 99:- alternativt en medelfyllig, frisk champagne och då passar tex Jeanmaire Brut, SB nr 7430, 199:-.

Dela kycklingfiléerna och snitta upp dem. Salta, peppra och fördela Philadelphiaosten och paprikorna på dem. Rulla in kycklingfilén i parmaskinka och stek (runt om) på medeltemperatur ca 20 minuter, hit kan du förbereda. Häll på champagnen och låt kycklingen puttra i några minuter. Lyft kycklingfiléerna ur stekpannan och rör ner den vispade grädden, smaka av med salt och peppar. Servera med sockerärtor och ris.
Smaklig måltid!

måndag 13 april 2015

Temperaturen

Nu är våren riktigt igång. Igår sken solen, jag hade en underbar dag med får hundar och träning. Idag ska nya kycklingar lastas in, och vädret är verkligen vår, dvs nu blåser det, småregnar och är riktigt kallt. Omväxling förnöjer.Ibland

Jag har just plockat fram termometer och gjort rent utrustningen för provtagning, när kycklingarna kommer kontrollerar jag hur stora de är och vilken temperatur de har (inte alla förstås, utan ett representativt urval). Om temperaturen har varit rätt i lastbilarna, har kycklingarna en lättare start, om den har varit fel får vi försöka öka värmen i stallarna, och ge kycklingarna ytterligare omsorg. Att bara gå genom stallarna hjälper en del, kycklingar är nyfikna och första timmarna kan du flytta dom genom att klappa händerna. Och rörelse ökar som bekant kroppsvärmen. Och idag är det dags att fylla stallarna med kycklingar, igen

Ibland vet man att man borde träna, men lusten är obefintlig, vad gör man då? Jag borde ha avverkat ett långpass i helgen, 12 km stod på planeringen, men jag ville verkligen inte. Absolut inte. För mig är inte soffa och en påse chips alternativet, jag försöker istället ge mig ut på alternativ träning. Ok, jag sprang inte, men jag hittade en vacker sjö, som jag vandrade runt mig runt. Vi har så otroligt många fina stigar och vandringsleder i Sverige, mitt råd är att nyttja dessa. Packa en ryggsäck med fika, och gå ut i skog och natur. Lyssna på fåglarna, som just nu har konsert i varje buske. Och passet med löpning kan man ju ta en annan dag



onsdag 8 april 2015

Virus och bakterier

Våren är här, och med den vårförkylning. Själv slog jag ikull ordentligt, feber och frossa, burr, dessa dagar är det mindre roligt att ha djur. Hundarna tittade sorgset på den rödmosiga varelsen i soffan som skulle föreställa Matte. Och aldrig har väl foderhinken känts så tung. Men har man djur, så är det bara att bita ihop, och längta till soffan, där resten av tiden tillbringas. Tur att jag har fåren ändå, så att hundarna i alla fall kan få tro att de gör någon form av jobb.
Somliga vill ha lite utsikt!


Efter fjorton dagar, influensa lunginflammation och antibiotika, så känns det som om jag är back in business, någorlunda.. Och därmed 14 dagar efter med träningen, Göteborgsvarvet kommer att bli tufft.
För att komma igång har jag ägnat mig åt långa (nåja) promenader, till Jyckarnas lycka.I helgen hittade jag Tibast, som blommar på bar kvist och är mycket giftig Se men inte röra med andra ord.
Aim bredvid Tibast, som blommar på bar kvist

Så vad gör man när mat ändå måste ätas och orken för att laga densamma inte finns? Jo, man ringer Goa grannen, och bjuder in sig själv på middag. Därmed kunde årets första grillade av kycklingfiléer ätas, finns det något godare?