Idag är det fredag, och det nya året är en
bit gånget. Nya kycklingar finns i alla hus, och nu börjar vintern närma sig.
Jag måste erkänna att jag har uppskattat att inte ha vinter så här länge, det
underlättar vardagen enormt. Både när det gäller att värma stallarna till
kycklingarna, och slippa tina fruset vatten till fåren. Även träningen
underlättas av att det har gått att springa ute så här länge, även om just den
detaljen kunde ha utnyttjas bättre.
I måndags var det helg, och eftersom
kylskåpet ekade tomt gav jag mig av för att fylla på. En ”yrkessjukdom” är att
alltid titta efter de svenska råvaror vi har i butik, och föreställa mig hur en
”vanlig” konsument tänker en helgdag, som ligger tätt efter flera storhelger.
Och här måste de egna föreningarna bli bättre på att erbjuda konsumenten det vi
har, dvs. bra svenskproducerade råvaror. Jag blir ledsen av att se hyllorna
gapa tomma:
Så här vill vi inte se butikshyllorna! |
Jag tror nämligen att just dessa dagar, handlas det mycket med öga
och känsla, och vi ska naturligtvis ge konsumenten den kulinariska upplevelse
vi kan, med dessa härliga råvaror. Fram för butikshyllor fyllda med svenskproducerade
matvaror av bästa sort!
Vår egen middag, tur att man har resurser i frysen! |
I dagarna kommer nyheter om att våra danska
kollegor ser över GMO policyn, och sannolikt kommer de danska kycklingarna i
framtiden få äta foder som kan innehålla GMO- råvaror.
Det är svårt att sia om framtiden, men en
gissning är att vi svenska producenter kommer att följa efter. Alltför få
konsumenter är villiga att betala för den merkostnad som ett GMO-fritt foder
innebär. Dessutom är det framför allt en etisk fråga, som mer gäller växtförädling
än djurproduktion. Helt klart är att inte kycklingarna kommer att påverkas av
att vissa råvaror i fodret är framtagna med en teknik där gener modifieras
på annat sätt än traditionell växtförädling, eller för den delen, med de mutationer,
och genförflyttningar som sker helt spontant i naturen. Eller spontant och
spontan, här kan både virus och bakterier hjälpa till. Det händer många
spännande saker i vår herre hage…
Är ni positiva till att använda GMO-foder?? :o
SvaraRaderaAnvänder ni ngot foder med GMO i nuläget?????
Jag kan naturligtvis inte svara för alla kycklingbönder, eller övriga inom lantbrukarkåren heller, men jag kan svara på att det inte idag används GMO-råvaror i svenska kycklingfoder. Jag tror inte det är frågan om att vara positiv eller inte till GMO, jag tror att om konsumenten verkligen vill ha kött, där djuren inte är fodrade med foder som innehåller GMO, så kommer det finnas, men till ett betydligt högre pris. och skillnaden kommer att öka, eftersom produktionen av GMO fria råvaror minskar. Och den minskar eftersom efterfrågan minskar, eftersom allt fler visar med sina konsumentval, att det blir allt mindre viktigt. Vi ska dessutom komma ihåg, att det inte är djuren som är genmodifierade, inte heller i de länder man fodrar, med GMO-råvaror. Djurens gener förändras inte av fodret, utan det är mer en etisk fråga. Jag respekterar alla som vill göra valet GMO-fritt, och jag förstår den oro som man kan känna, även om jag personligen inte delar den.
SvaraRadera