Ibland går allt sin gilla gång, dag efter dag, samma rutiner, inget nytt under solen. Men ibland händer allt, aktivitet avbryter aktivitet, i bästa fall, eller i värsta fall, kolliderar. Veckan som gått är en sådan vecka, där aktiviteterna kolliderar. I Uppsala har Sveriges Lantbruksuniversitet och Stiftelsen svensk kyckling hållit symposium i dagarna två. Samtidigt har årets kock utsetts i Stockholm. Två aktiviteter som i högsta grad rör och berör svenska kycklingproducenter. Själv lyckades jag, tack vare Bonden som fick dra större lass hemma, inte bara med kycklingarna, utan även ta hand om mina fyrbenta, mer eller mindre ulliga djur, närvara på båda, och delta på ena aktiviteten.
Symposiumet i Uppsala ger jag bästa betyg. Det var väl sammansatt talarlista, med aktuella ämnen. Upplägget att både få lyssna till forskare, praktiska utövare, politiskt aktiva, media och psykologi var strålande. Ett hett ämne som livligt diskuterades var frågan om GMO. Här var det synnerligen intressant att få möjligheten att försöka förstå den s.k allmänhetens rädsla för en teknik, som redan används i hög utsträckning. Visste ni att många vitaminer tillverkas av bakterier? Och att i det närmsta all bomull numer är producerad av GM- plantor?
Och att den första produkten som tillverkades för försäljning (1986)var bakterieproducerat insulin?
Organisationen Ekologiska lantbrukares talesman var på plats och berättade om deras ståndpunkt till GMO: Det är bra att vi värnar om olika produktionssätt, det ger varje individ en möjlighet till aktiva val. Ju mer information som kommer fram desto bättre, det viktigaste är att vi kan respektera varann, det ger nog både förståelse och förtroende.
Dag två ägnades åt foderfrågor, både ny forskning, nya erfarenheter och allmän information. Jag tycker det är bra när vi kan mötas, vetenskap och användare av detsamma. Vi behöver forskning, och forskningen behöver oss.
Direkt efter dessa dagar blir det en blixt tur till Stockholm. Här har Årets kock blivit utsedd, Kycklingbönder har under dagen varit på plats och informerat om Svensk Fågel. 900 personer deltar under kvällen, och jag hoppas samtliga förstått vikten av ett svenskt lantbruk, för endast svenska bönder kan producera svensk mat!
Men det är inte utan att jag nu längtar efter lite hemmavaro! Alla kycklingar är utlastade, och jag har fått hem min nya investering! Jag har införskaffat en klippstol! Nu ska ullen av tanterna, det är sex veckor kvar till lamning i första gruppen.
Ja, det är svenska bönder som kan producera svenska mat. Men vad är då skillnaden jämfört med importerad mat? Jo, en hel del. Det ÄR skillnad på kyckling och kyckling. Läs om det här: http://fjaderfa.se/?p=20864
SvaraRaderaBra, Sven, mer information, det gillar jag! :-)
SvaraRaderaFint. Och för min del så räcker det att säga antibiotika, så vet jag att jag alltid väljer svensk kyckling, aldrig importkyckling. Se tabellen där länderna inom EU jämförs avseende användning av antibiotika.
SvaraRadera