torsdag 26 april 2012

Sommartider?

Hej Svenska kycklingälskare. I blekinge står sommaren för dörren, ialla fall om man tittar in i vårat växthus. Årets första jordgubbar är nu snart klara för att skördas. Alla trodde på en rekord tidig skörd iår men ack vad vi bedrog oss, men vad gör man när inte solen vill skina.
Detta påverkar ju tyvärr också försäljningen av kyckling vem vill grilla i regn? För våran del har vi precis avklarat slakten, denna gången var det extra intressant då vi har två olika foderleverantörer ett i var hus och det var väldigt nyttigt att se skillnaden. Jag saknar fortfarande ni andra bloggande kycklingbönder skriv en rad och berätta hur ni har det.

5 kommentarer :

 1. Jag måste säga att jag ryser när jag läser någon skriva att slakten varit "extra intressant". Att döda tusentals djur som bara fått leva en dryg månad är bara så sorgligt. Och att beskriva slakten som "extra intressant" känns respektlöst mot alla de liv man just släckt. Att man dödar alla dessa djur utan att egentligen behöva göra det, gör det hela än värre. Det gör mig så ledsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste läsa och förstå innehållet innan du kommenterar, det som gjorde slakten extra intressant denna gången var att vi hade två olika foderbolag som visade vad skillnaden i produktionen kan göra vad gäller tillväxt,fothälsa och kvaliteten på ströbäddarna enbart beroende på fodret.Vi slaktar inte djuren själva, vi skickar dom till ett slakteri. Att du uttalar dig på detta viset visar på en okunnskap vilket gör mig väldigt ledsen. Vi föder upp alla djur med respekt och dessutom besitter vi en enorm djurkunnskap och kompertens inom området. Jag hoppas du förstår innehållet i inlägget, när du nu fått ytterligare en förklaring.

   Radera
 2. Hej Ulrika!

  Jag är medveten om att ni inte dödar kycklingarna själva, man jag förstår inte vad det spelar för roll. Det är ni som skickar dem till slakt och alltså är ansvariga för att de dödas. Jag är även medveten om att olika foder kan påverka en mängd saker.

  Faktum kvarstår ändå att anledningen till att du skriver att det är intressant med effekten av olika foder inte är för att du vill se dina kycklingar leva långa lyckliga liv med sina flockar. Dessa kycklingar har berövats allt vad ett riktigt kycklingliv innebär. De får aldrig träffa sin mamma, de får aldrig känna solen, de får aldrig leva i en riktig flock och de växer så fort enbart för att de ska inbringa så mycket pengar som möjligt och kosta så lite som möjligt. Och de berövas sina liv långt innan deras liv egentligen borde vara slut. Hur det kan vara respekt är för mig en gåta.

  Med vänliga hälsningar
  Olivia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olivia!
   Hade nu konsumenterna varit villiga att betala runt 2000 kr/kilo för kyckling så hade det också varit den typ utav kycklinguppfödning som du eftersträvar. Tyvärr vill ingen det, och då går det till såhär. Det är inte uppfödaren själv som valt att föda upp sina djur på detta sätt, det är marknaden, som konsumenten styr.

   Mvh Marcus

   Radera
  2. Men frågar man kycklinguppfödare och representanter för Svensk fågel så svarar de att kycklingarna i Sverige har det bra. Och det kan väl ingen mena på allvar?

   Och jo, det är uppfödarna som väljer att föda upp kycklingar på det här sättet. För ingen tvingar dem. Om alla kycklinguppfödarna stod upp och sa att "nej, det här är inget okej sätt att behandla djur. Industrialiseringen av köttproduktionen har gått för långt, nu vägrar vi vara med på detta mer" då finns det enormt stor chans att det skulle hända grejer.

   Det är klart att konsumenterna helst lyssnar på dem som kommer med positiva budskap, och i dagsläget är det just vad Svensk fågel och kycklinguppfödare gör när de säger att kycklingar har det bra och att man kan äta kycklingar med gott samvete. Det är inte lätt att motivera konsumenterna att betala en massa mer för kyckling om branschen säger att kycklingarna redan har det så väldigt bra. Sätt igång och belys problemen, då kommer säkerligen en hel massa konsumenter vara beredda att betala mer för de kycklingar som haft det bättre. Eller så tar de det säkra före det osäkra och skippar kött helt å hållet.

   Radera