fredag 10 januari 2014

Tomma hyllor och GMO


Idag är det fredag, och det nya året är en bit gånget. Nya kycklingar finns i alla hus, och nu börjar vintern närma sig. Jag måste erkänna att jag har uppskattat att inte ha vinter så här länge, det underlättar vardagen enormt. Både när det gäller att värma stallarna till kycklingarna, och slippa tina fruset vatten till fåren. Även träningen underlättas av att det har gått att springa ute så här länge, även om just den detaljen kunde ha utnyttjas bättre.
 

I måndags var det helg, och eftersom kylskåpet ekade tomt gav jag mig av för att fylla på. En ”yrkessjukdom” är att alltid titta efter de svenska råvaror vi har i butik, och föreställa mig hur en ”vanlig” konsument tänker en helgdag, som ligger tätt efter flera storhelger. Och här måste de egna föreningarna bli bättre på att erbjuda konsumenten det vi har, dvs. bra svenskproducerade råvaror. Jag blir ledsen av att se hyllorna gapa tomma:
Så här vill vi inte se butikshyllorna!
 
 Jag tror nämligen att just dessa dagar, handlas det mycket med öga och känsla, och vi ska naturligtvis ge konsumenten den kulinariska upplevelse vi kan, med dessa härliga råvaror. Fram för butikshyllor fyllda med svenskproducerade matvaror av bästa sort!
Vår egen middag, tur att man har resurser i frysen!
 

I dagarna kommer nyheter om att våra danska kollegor ser över GMO policyn, och sannolikt kommer de danska kycklingarna i framtiden få äta foder som kan innehålla GMO- råvaror.

Det är svårt att sia om framtiden, men en gissning är att vi svenska producenter kommer att följa efter. Alltför få konsumenter är villiga att betala för den merkostnad som ett GMO-fritt foder innebär. Dessutom är det framför allt en etisk fråga, som mer gäller växtförädling än djurproduktion. Helt klart är att inte kycklingarna kommer att påverkas av att vissa råvaror i fodret är framtagna med en teknik där gener modifieras på annat sätt än traditionell växtförädling, eller för den delen, med de mutationer, och genförflyttningar som sker helt spontant i naturen. Eller spontant och spontan, här kan både virus och bakterier hjälpa till. Det händer många spännande saker i vår herre hage…

2 kommentarer :

  1. Är ni positiva till att använda GMO-foder?? :o
    Använder ni ngot foder med GMO i nuläget?????

    SvaraRadera
  2. Jag kan naturligtvis inte svara för alla kycklingbönder, eller övriga inom lantbrukarkåren heller, men jag kan svara på att det inte idag används GMO-råvaror i svenska kycklingfoder. Jag tror inte det är frågan om att vara positiv eller inte till GMO, jag tror att om konsumenten verkligen vill ha kött, där djuren inte är fodrade med foder som innehåller GMO, så kommer det finnas, men till ett betydligt högre pris. och skillnaden kommer att öka, eftersom produktionen av GMO fria råvaror minskar. Och den minskar eftersom efterfrågan minskar, eftersom allt fler visar med sina konsumentval, att det blir allt mindre viktigt. Vi ska dessutom komma ihåg, att det inte är djuren som är genmodifierade, inte heller i de länder man fodrar, med GMO-råvaror. Djurens gener förändras inte av fodret, utan det är mer en etisk fråga. Jag respekterar alla som vill göra valet GMO-fritt, och jag förstår den oro som man kan känna, även om jag personligen inte delar den.

    SvaraRadera