måndag 7 oktober 2013

På resa

Även en kycklingbonde behöver lite luft under vingarna
Så jag lämnade Sverige, satte mig i en minibuss med åtta andra tanter och gav mig av på resa. Fyra dagars tripp till Danmark, Holland och Tyskland, där vi har tittat på vallhundar, vallhundar av rasen Working Kelpie. Och nej, jag har ingen användning för hund till kycklingarna, men oj vilken  nytta jag har av dom till fåren. och kycklingarna är, om sanningen ska fram ganska kassa på att bevara betesmarker. de bidrar definitivt till det öppna lanskapet, men då mer till odlingslandskapet. Dessutom, vi måste måna om livsmedelsproduktionen i Sverige, i alla dess former. Och fåren är fantastiska landskappsvårdare, i synnerhet när de stannar innanför staketet. de har varit riktigt duktiga på det i år, mina damer, men dagen före jag gav mig ut på min resa fick de ny hage, och höstens första ensilagebal för säkerhets skull. Plötsligt var de inte så snälla längre, de gav sig av på egen hand. Och då, ja då är jag glad att jag har mina hundar. Fåren blev straffplacerade i gamla hagen, där de tydligen trivs bättre, och med hundarna gick det på tio minuter. Men i Sverige har vi ett smalt avelsurval, vi behöver få in nytt blod till rasen. De hundar som finns är mer eller mindre släkt, i alla fall de som arbetar på det sätt jag tycker om och vill se, och det är närmare till de länder vi bestämt oss för att besöka, än vad det är till Australien, kelpiens ursprungsland. Över tvåhundra mil har vi åkt, 28 vallande kelpies har beskådats, och än så länge är två valpar tingade. Ingen till mig, men tre presumtiva fästmän till Lizzie har jag sett. En som kanske kan bli till salu på sikt, vi får se vad som händer.

Åter hemma hos min bästa Kelpie, Lizzie

Löparskorna var med på resan, och på en runda såg jag både solfångare, vindkraftverk och biogasanläggning, det är inte bara i Sverige det satsas på alternativa energikällor. Ibland brukar man prata om förnyelsebar energi, vilket är trams, om inga nya forskningar har kommit fram till nyheter jag missat. Annars gäller väl fortfarande, att energi inte kan skapas, eller förbrukas, bara ändra tillstånd. (Och nu kommer jag få en rättelse av min son, jag har säkert använt fel ord)
I alla fall, även om vi inte tittade på kycklingar, ni kan tro vilket kackel det var i bussen. Vår chaufför körde alla milen, hon tog oss fram säkert, om än inte lugnt. det var länge sedan jag skrattat så mycket som jag gjorde under den här resan.
Nu är jag åter i (arbets)selen, under veckan ska vi har genomgång för "säkert lantbruksföretagande", jag återkommer om vad det innebär

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar